Terug naar programma

De Rotterdam Pride Talkshow

Thu 22 September 2016Inschrijven nieuwsbrief

De Rotterdam Pride Talkshow -2016-9-22 from arminius on Vimeo.

Na de schietpartij in Orlando en de aanslagen in Europa voelt bijna de helft van de lesbiënnes, homo- bi- en transseksuelen zich minder veilig dan vijf jaar geleden. En zij niet alleen. Hoe kan Rotterdam een stad zijn waarin iedereen zich thuis voelt met alle verschillen die er zijn?

De Rotterdam Pride Talkshow gaat onder leiding van Winfried Baijens op zoek naar antwoorden met interviews, afgewisseld met optredens.

Met:

  • Tofik Dibi gaat op de biechtstoel bij Winfried (in een eerder interview met hem gaf hij aan geen homo te zijn…)
  • Hoe veilig zijn we? Anita Nanhoe (voorzitter Rotterdam Pride), geeft alle feiten en cijfers.
  • De Grote LHBTQI+ quiz met Raoul de Jong (schrijver, programmamaker, danser): weet jij wat pinkwashing, panseksueel en powerbottom betekenen?
  • Is iedereen bevooroordeeld? Test je onbewuste vooroordelen met Hanneke Takkenberg (Chief Diversity Officer Erasmus Universiteit Rotterdam).
  • Intense voorstelling van Anthony Husseyin Badilli: ‘Playing Possum – My brothers might kill me’.
  • Grace Jones performance by Gil the Grid (oprichter van Amenti Collective en winnaar van het wereldkampioenschap experimental dans bij Juste Debout Parijs)

We staan aan de vooravond van Rotterdam Pride, een evenement dat de vrijheid van seksuele diversiteit wil vieren met alle nationaliteiten die deze stad rijk is. Rotterdam Pride droomt van een inclusieve stad: een gastvrije stad waarin alle burgers zich thuis en op hun gemak voelen met alle verschillen die er tussen burgers zijn. Een stad waarin iedereen zich veilig voelt, een stad waarin je het niet eens hoeft te zijn met elkaar maar elkaar toch respecteert, een stad waarin de liefde wordt gevierd en waarin diversiteit als een kracht wordt gezien en ervaren.

Europese grootsteden bevinden zich op een kantelpunt, de bevolking is divers en laat zich niet gemakkelijk in hokjes plaatsen die vroeger het leven zo overzichtelijk maakten. De verdeeldheid neemt toe en om het overzichtelijk te houden proberen velen hun geprivilegieerde positie te beschermen door beroep te doen op de oude mechanismes van uitsluiting, discriminatie en racisme. De The New York Times spreekt over de zomer van angst. De verschrikkelijke gebeurtenis in Orlando, mensen die niet kunnen ontkennen dat zij angst hebben voor grote evenementen zoals Amsterdam Euro Pride, de sfeer in de samenleving lijkt grimmiger dan voorheen.

Tijdens De Rotterdam Pride talkshow gaan we op zoek naar het antwoord hoe Rotterdam de inclusieve stad kan zijn waar Rotterdam Pride van droomt. We kijken naar het verleden: voelden we ons 20 jaar geleden vrijer en veiliger dan nu? En de huidige stand van zaken: hoe vrij en veilig voelen we ons en welke factoren hebben hier invloed op? Wat is er nodig om de inclusieve stad te zijn waarin we vrij en veilig tegelijk kunnen zijn? De grootste inspiratiebron van velen kunsten is misschien wel de liefde. Liefde die ook zorgt voor emoties zoals: pijn, schaamte, jaloezie en angst. Tijdens deze avond presenteren we een divers palet aan performances die op kunstzinnige wijze vormgeven aan hun idee over de inclusieve stad.

De Rotterdam Pride talkshow wordt georganiseerd door IDEM Rotterdam, Rotterdam Pride en Arminius.