Terug naar programma

De Nieuwe Economie

Thu 23 March 2017Inschrijven nieuwsbrief

Denkcafé : De Nieuwe Economie 2017-3-23 from arminius on Vimeo.

Als consumenten niet langer ‘eigenaar’ maar ‘gebruiker’ van producten zijn, zullen bedrijven veel duurzamer gaan produceren. Materialen moeten een ‘paspoort’ en zelfs ‘rechten’ krijgen zodat het hergebruik sterk kan verbeteren. Dit zijn twee radicale voorstellen van Thomas Rau en Sabine Oberhuber uit hun boek Material Matters, die een totaal andere manier van omgaan met de economie betekenen. In 2015 zette Rau deze ideeën uiteen in het programma Tegenlicht. Hoe levensvatbaar is deze visie in de praktijk? Wat is er voor nodig om deze te realiseren?

Met:
Thomas Rau wordt de meest radicale bouwmeester van Nederland genoemd. Hij ontwerpt gebouwen die energie produceren in plaats van verbruiken. In 2016 werd hij genomineerd voor de ‘Circular Leadership Award’ van het World Economic Forum en was hij nummer twee op de ‘Duurzame Top-100’ van 2016 van de Trouw.

Sabine Oberhuber richtte samen met Thomas Rau het bureau Turntoo op, het eerste op de circulaire economie gespecialiseerde onderneming van Nederland.

Jan Peter Balkenende was van 2002 tot 2010 minister-president van Nederland. Momenteel is hij hoogleraar Governance, Institutions and Internationalisation aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Balkenende is als senior external advisor verbonden aan EY (Ernst & Young). Verder is hij onder andere voorzitter van de Dutch Sustainable Growth Coalition, een samenwerkingsverband van acht multinationals die zich inzetten voor duurzame groei.

– Hans Stegeman is werkzaam bij Triodos Investment Management en was Hoofdeconoom Nederland van de Rabobank. Daarnaast schrijft hij aan een proefschrift over de macro-economie van de circulaire economie aan de Radboud Universiteit te Nijmegen.

Gespreksleiding: Geert Maarse. Clublepop draait gehuurde plaatjes. Atta de Tolk zal een rapsamenvatting geven.

Deze avond is live op de homepage van Arminius te volgen en is terug te kijken via deze website. Dit Denkcafé wordt georganiseerd door Arminius.