De Millenniumdoelen volgens Jan Pronk
“In 2015 zijn extreme armoede, ongelijkheid, ziekte en honger de wereld uit.” Dit beloofden 189 lidstaten van de Verenigde Naties elkaar in het jaar 2000 met de ondertekening van de Millenniumdoelen, acht ambitieuze doelen om de wereld te verbeteren. De deadline is in zicht dus is het tijd om naar resultaten te kijken.
Volgens de Verenigde Naties is er flinke vooruitgang geboekt, zo is het doel ‘halvering van de armoede’ ruimschoots gehaald. Critici zeggen dat dit vooral door de economische ontwikkeling in China komt en niet door speciale inspanningen in verband met de Millenniumdoelen. Bovendien loopt de wereldgemeenschap enorm achter op een groot deel van de te bereiken doelen.
Wat is het effect van de Millenniumdoelen geweest? Heeft dit soort overkoepelende afspraken überhaupt zin? En wat kan er geleerd worden van de Millenniumdoelen voor haar opvolger, de zogenoemde ‘post-2015 ontwikkelingsagenda’? Kunnen de Millenniumdoelen alsnog bereikt worden en zo ja, hoe dan?
Jan Pronk stond in 2000 als minister van de toenmalige Nederlandse regering aan de wieg van de Millenniumdoelen en heeft het project door de jaren heen gevolgd. Hij maakt samen met andere experts de balans op. Met o.a.: Christiaan Rebergen (directeur generaal Internationale Samenwerking van het ministerie van Buitenlandse Zaken), Youssef Rahman (Amnesty International Nederland) en Stefan van der Swaluw (SOS Kinderdorpen).
debatleider: Marco Visscher (auteur & columnist)
Deze avond wordt georganiseerd door Arminius.