Terug naar programma

De magie van de Camino (naar Santiago de Compostela)

di 30 april 2024
20:00

entree
10,00 / 7,50 voor studenten, Rotterdampas en Leden Genootschap van Sint Jacob

Zaaltickets

Plan je bezoek Inschrijven nieuwsbrief


Programmamaker

Anna Visser
Meer informatie


Dagenlang achter elkaar kilometers ver lopen met een zware rugzak op je rug, je zou me daar gek zijn! Of toch niet? Steeds meer mensen, uit Nederland en wereldwijd, trekken hun wandelschoenen aan en reizen af naar Spanje om daar één van de camino’s naar Santiago de Compostela te wandelen.

Ooit ontstaan vanuit religieuze overwegingen (een bedevaart loop je om genade te ontvangen en van je zonden verlost te worden), is deze pelgrimstocht inmiddels uitgegroeid tot veel meer dan een ‘verplichte’ wandeling voor katholieken. Jong en oud, sportief of nog nooit meer dan een uur achter elkaar gewandeld, behoefte aan stilte en alleen zijn of juist op zoek naar avontuur en nieuwe mensen leren kennen, een tussenjaar of net met pensioen, je ontmoet het allemaal onderweg.

Wat is het precies dat de Camino zo magisch en voor velen levensveranderend en verslavend maakt? Wat gebeurt er met een mens wanneer hij de camino loopt, fysiek en mentaal? En hoe kun je, als je eenmaal een Camino gelopen hebt, datgene wat de tocht je gebracht heeft mee naar huis nemen en integreren in je dagelijks leven?

Anna Visser is programmamaker bij debatpodium Arminius. In 2021 gooide zij haar leven om door naar Spanje te verhuizen en een pelgrimsherberg te beginnen aan de Camino del Norte.

Op deze avond vertelt zij over haar belevenissen als hospitalero in Albergue Aves de Paso en gaat zij in gesprek met interessante sprekers en natuurlijk met het aanwezige publiek over de magie van de camino.

Te gast:

Dr. Rhoda Schuling over mentale en fysieke gevolgen van het lopen van de Camino
Rhoda combineert de coördinatie van het thema Actieve Leefstijl & Leefomgeving bij het lectoraat Praktijkgerichte Sportwetenschappen met een postdoc-onderzoek naar Citizen Science. Ze is voorzitter van de Europese Citizen Science for Health werkgroep. In 2021 promoveerde ze aan het Radboudumc op de invloed van mindfulness- en compassietraining bij terugkerende depressie.

Ange van Ommen. Ange wandelt al sinds haar jeugd en maakte in 2008 haar eerste pelgrimstocht. Toen ze anderhalf jaar later geconfronteerd werd met de ziekte sarcoïdose ontdekte ze dat wandelen voor haar ook een sleutel tot herstel is. Na de ziekteperiode maakte ze in 2012 een tweede pelgrimstocht en schreef daarover het boek De hele weg. In het boek over deze helende reis beschrijft ze ook hoe ze vervolgens met de lessen van de Camino haar leven een andere richting gaf en een nieuwe balans vond. Toen die balans in 2019 verstoord werd en ze opnieuw ging pelgrimeren schreef Ange haar tweede boek: De weg van het hart. Tegelijkertijd besloot ze ook het dagboek van haar eerste pelgrimstocht te bewerken tot dit boek Nieuwe wegen.

Salko Hofman. Salko is in het dagelijks leven stadsmaker in Rotterdam, hij organiseert culinaire en culturele evenementen. In 2021 heeft hij de Camino Frances gelopen en hij was meteen verkocht. De ervaringen van zijn pelgrimstocht verzamelde hij in de vertelling ‘ Pelgrimstocht van een disco boy’.

Ben jij al een Camino-junkie, droom je er altijd al van naar Santiago te lopen of ben je gewoon nieuwsgierig? Dan is deze avond voor jou!

Deze avond wordt georganiseerd door Arminius met medewerking van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob.