Terug naar programma

De kracht van de politieke prent

De aanslag op Charlie Hebdo heeft op een tragische manier de kracht van prenten aangetoond. Hoe kunnen tekeningen mensen tot moord aanzetten? Deze Checkpoint gaat op zoek naar het geheim van de politieke prent. Wat maakt een tekening sterk? Wat is het effect van politieke prenten? En kunnen cartoonisten te ver gaan? In welke traditie staat Charlie Hebdo? Historicus Klaas Kornaat toont voorbeelden uit de nationale en internationale pers. Tekenaar Theo Gootjes (het Vrije Volk, Rotterdams Dagblad) legt uit wat een goede prent is en vertelt over het proces dat hem werd aangedaan. 

Klaas Kornaat is sinds zijn middelbare schooltijd verslingerd aan politieke prenten. Als verzamelaar, tentoonstellingsmaker en publicist volgt hij al tientallen jaren tekenaars in Nederlandse en buitenlandse kranten en tijdschriften. Theo Gootjes was politiek tekenaar bij Het Vrije Volk en het Rotterdams Dagblad. Zijn vlijmscherpe pen werd geprezen en verguisd. In 1995 spande oud-minister Neelie Kroes een proces aan tegen het Rotterdams Dagblad naar aanleiding van een prent van Gootjes. Zie ook zijn website.

Gespreksleiding: René Spork en Reinard Maarleveld.

Checkpoint Charlie is onderdeel van Checkpoint Geschiedenis. Dit  is een samenwerking van Arminius, Geschiedenis.nl, Stadsarchief Rotterdam en Museum Rotterdam.