Terug naar programma

De integratie voorbij

Fri 20 September 2013
20:00Inschrijven nieuwsbrief

Met Europarlementariërs, kamerleden en gemeenteraadsleden uit Amsterdam en Rotterdam. Sprekers: Naema Tahir, Zihni Özdil, Nadia Bouras, Nebahat Albayrak, wethouders Louwes (Rotterdam) en Van Es (Amsterdam)

Samenleven blijft een uitdaging

Amsterdam en Rotterdam. Twee steden die ‘de integratie voorbij zijn’, zoals al bleek uit het rapport ‘’ dat vorig jaar verscheen. Het gaat niet langer om verschillen naar geografische herkomst, maar om verschillen in mogelijkheden die mensen hebben om deel te kunnen nemen aan de stedelijke samenleving. Dáár zit de uitdaging. Een uitdaging die beide steden graag aangaan. Maar hóe doen ze dat? Welke tools hebben ze daar al voor in handen en welke missen ze nog? En welke rol spelen burgers, politiek en het maatschappelijk veld daarbij? Welke rol zouden Europa en het Rijk kunnen vervullen? 

Beide steden hebben het oude doelgroepenbeleid afgeschaft. Tegelijkertijd treedt de overheid terug om meer ruimte te geven voor maatschappelijk initiatief waarbij eigen verantwoordelijkheid centraal van burgers staat. Zal een terugtredende overheid verschillen vergroten, zoals sommigen waarschuwen? Hoe moeten we met verschil in de samenleving omgaan? En wat betekent een terugtredende overheid voor ons beeld van integratie? 

Op zoek naar antwoorden 

Tijdens het debat ‘De integratie voorbij’ gaan we op zoek naar antwoorden op deze vragen. Voor dit debat zijn o.a. wethouder Korrie Louwes, wethouder Andrée van Es, Europarlementariërs, kamerleden en gemeenteraadsleden uit Amsterdam en Rotterdam uitgenodigd. Met elkaar en het publiek verkennen zij de mogelijkheden om beide steden verder te ontwikkelen op het gebied van burgerschap, diversiteit en integratie. 

Met:

  • Columnist Naema Tahir
  • Zihni Özdil, maatschappij historicus
  • Nadia Bouras, historicus van de migratiegeschiedenis
  • wethouder Korrie Louwes (Rotterdam)
  • wethouder Van Es (Amsterdam)
  • gespreksleider is Nebahat Albayrak (oud politica en staatssecretaris van Justitie)

 

Vrijdag 27 SEPTEMBER | inloop 19:30 u | start 20:00 u 

Let op: locatie MAINPORT HOTEL, Leuvenhaven 77

Gratis entree, reserveren verplicht

Het debat ‘De integratie voorbij’ wordt georganiseerd door debatcentrum Arminius in opdracht van de Gemeente Rotterdam.