Terug naar programma

De Grote Inefficiëntie Show

wo 26 oktober 2022
20:00Inschrijven nieuwsbrief

Tijdens De Grote Inefficiëntie Show viert De Correspondent dat het boek Rotterdam van Arjen van Veelen verschijnt.

“Onze kleren komen per container, ons eten in een kubus van de flitsbezorger, onze agenda’s lopen vol met blokken. Medemensen stoppen we in hokjes, intussen blokkeren pakketdozen de gang. 

De wereld is in de ban van het vierkante denken: de overtuiging dat het leven een logistiek proces is dat zo efficiënt mogelijk moet worden gemanaged. Bijna nergens zie je dat zo helder als in Rotterdam, de grootste en modernste havenstad van Europa. 

Vier jaar geleden verhuisde ik terug naar deze stad, waar ik geboren en getogen ben. Ik was bijna op slag weer verliefd. Wat een prachtige skyline, wat een energie, wat een vrolijke mengelmoes. Sindsdien doorkruiste ik de stad. Slenterend en fietsend, vanuit de kajak en vanaf een containerschip.

Ik trof een superdiverse stad waar computers mensen in hokjes plaatsen. 

Een arbeidersstad die huizen bouwt voor welgestelden. 

Een hypermoderne havenstad waar al rijen voor de voedselbank stonden, ver voor de inflatie steeg. 

Maar steeds trof ik ook mensen die zich tegen de efficiëntie verzetten. Van relschoppers tot rechters. 

Deze week ging het manuscript van mijn nieuwe boek Rotterdam – Een ode aan inefficiëntie naar de drukker. Het boek is een aanklacht tegen het vierkante denken en tegelijk een ode aan de sta-in-de-wegs die de menselijkheid bewaken. Een poging om de wereld weer iets ronder en warmer te maken.

Om te vieren dat het boek er is, organiseert De Correspondent op woensdagavond 26 oktober De Grote Inefficiëntie Show in Arminius in Rotterdam. 

Met gastoptredens van columnist en schrijver Marcel van Roosmalen, presentator Fidan Ekiz, journalist Maite Vermeulen en mijzelf. De presentatie is in handen van Ernst-Jan Pfauth. 

Ik heet jullie van harte welkom in Rotterdam: op papier of in de stad zelf.” – Arjen van Veelen

Tijdens de avond zijn er gastoptredens van columnist en schrijver Marcel van Roosmalen, presentator Fidan Ekiz, journalist Maite Vermeulen én natuurlijk Arjen van Veelen zelf. De presentatie is in handen van Ernst-Jan Pfauth.

Dit programma wordt georganiseerd door De Correspondent.