Terug naar programma

De grote droomshow

ma 24 juni 2024
field_543cf7096c5fePlan je bezoek Inschrijven nieuwsbrief

Bestaat er een ideale hoeveelheid slaap? Hoe kun je je dromen controleren? Wat gaat er mis als je lijdt aan insomnia? En waarom slapen we eigenlijk?

Hersenscans, slaapklinieken, dromenboeken – we doen van alles om te begrijpen waar we ’s nachts mee bezig zijn. Maar een echt sluitend antwoord heeft het nog niet opgeleverd, en dat voor een fenomeen dat gemiddeld een derde van ons leven bezig houdt.  In de week dat de wintertijd ingaat, duiken we in het grootste raadsel uit ons dagelijks leven: de zin en betekenis van slaap en dromen.

Tijdens dit Denkcafé zetten we de tijd stil op het moment van inslapen, behandelen we de belangrijkste stoornissen en er is een spoedcursus dromen duiden. Wat betekent je nachtrust voor je dagelijkse functioneren? Levert de wintertijd ook een jetlag op? Kan extreem slaaptekort leiden tot de dood? En hoe slapen de heren wetenschappers zelf eigenlijk?

Met:

  • Dr. Willem Kelders – KNO-arts bij het Slaap- en snurkcentrum aan de Maas
  • Dr. Lieven Jonckheere – psycholoog, psychoanalyticus en docent (Universiteit Gent)
  • Dr. Markus Klimek – anesthesioloog (Erasmus MC) en toparts van 2013
  • Dr. Robert Jan Schimsheimer – neuroloog en specialist bij het Slaapcentrum MC Haaglanden

Met een column van Miriam Rasch, filosoof en docent nieuwe media. Gespreksleiding: Geert Maarse. Na afloop is er een borrel en draait ClublePop de dromerigste langspeelplaten.

woensdag 22 oktober | 20 u
entree € 5 | studenten en Rotterdampas € 2,50

Het Denkcafé is een maandelijkse samenwerking van Arminius en SG Erasmus. Deze editie is op de avond zelf te volgen via de livestream.