Terug naar programma

De Filosofie van de bal

Mon 24 September 2007Inschrijven nieuwsbrief

Aanvang: 20.00 uur
Toegang: gratis

Reserveren hoeft niet, maar mag: info@arminius.nu of 010 436 38 00.

Alweer de derde aflevering van het Rotterdams Denkcafé en vanavond trappen we een verbaal balletje rond. Er staat namelijk een heuse WK-Voetbal Special op het programma.

Het is immers weer zover: heel Nederland is in de ban van De Bal. De straten kleuren oranje, winkeliers bieden de meest uiteenlopende oranje prullaria aan, werkgevers verwachten pieken in het ziekteverzuim, de verkoop van flatscreens neemt explosief toe. Dat alles vanwege een spelletje met tweeëntwintig spelers en een bal ..

De Filosofie van de bal
Tom Eijsbouts, hoogleraar Europees recht aan de UvA, schreef het boek De filosofie van de bal. Hierin verklaart hij niet alleen de grote aantrekkingkracht van de bal, hij toont ook overtuigend aan dat ‘de bal’ een uitermate handig hulpmiddel is bij denken en doen in het algemeen. De bal, zo stelt Eijsbouts, is een speels maar ijzersterk onderwerp van lichte filosofie. Dat komt door zijn eenvoud en door het direct gevoelsmatige contact dat bijna iedereen ermee heeft. ‘De bal’ is daarom is daarom veel toegankelijker dan de grote en zware filosofische onderwerpen als taal, recht, muziek of kunst. Eijsbouts speelt de bal dan ook volop rond met het publiek, uiteraard onder genot van een drankje.

Persbericht De Filosofie van de Bal