Terug naar programma

De Elite

Wed 8 January 2020Inschrijven nieuwsbrief

De laatste jaren wordt over ‘de elite’ vrijwel altijd negatief gesproken. Ze zou het contact met de gewone mensen zijn verloren, elkaar de hoge baantjes toespelen en alleen gericht zijn op zelfverrijking. Zo schreven Ruben van Zwieten en Sander Schimmelpenninck begin 2019 Elite gezocht, waarin zij de economische elite van Nederland aanspreken op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Wie vormen de elite van Nederland? Wonen ze in de grachtengordel of ook in Rotterdamse woontorens? Hoeveel macht hebben ze en is het echt zo slecht gesteld met hun moraal? Jouke Huijzer geeft inzicht in het wetenschappelijk onderzoek naar de elite en Ruben van Zwieten maakt de balans op van zijn oproep: wat waren de reacties? Heeft de elite geluisterd?

Ruben van Zwieten is predikant en oprichter van De Nieuwe Poort op de Zuidas in Amsterdam en aan het Weena in Rotterdam, huizen voor ontmoeting en inspiratie. En van zingevingshotel El Nuevo Puerto in Valencia. Verkozen als Young European Leader klas 2019: 40 mensen onder de 40 jaar. 

Jouke Huijzer is universitair docent Politieke Wetenschappen aan de Vrije Universiteit van Brussel en won in 2017 met zijn scriptie de Daniël Heinsiusprijs

Gespreksleiding: Marianne Vorthoren. Met elitaire vinylplaatjes van DJ Okkie.

 Dit programma wordt georganiseerd door Arminius.