De eeuwige verleiding van de snack
Wie is er ongevoelig voor de verleiding van de snack? Belgische vluchtelingen brachten de patat tijdens de Eerste Wereldoorlog naar Nederland en sindsdien kent de snelle hap een ongekende zegetocht. Snackexpert Ubel Zuiderveld beschrijft de fascinerende, soms eeuwenoude geschiedenis van de kroket, frikandel, bitterbal, hamburger, milkshake en wrap. Wat is de oudste snack en welke snacks aten Nederlanders in de Gouden Eeuw? Waarom maken banketbakkers wel kroketten, maar geen andere snacks? Als de Belgen de patat hebben uitgevonden, waarom heten bij McDonalds dan frietjes ‘Frans’? En heeft de traditionele Nederlandse snackcultuur zijn langste tijd gehad?
Joris den Blaauwen is zelfstandig fotograaf en zwierf in opdracht van Museum Rotterdam maandenlang door Rotterdam met zijn camera om de snackcultuur in beeld te brengen. Hij bezocht hamburgerketens, snackbars, markten, sportkantines, buurtcafetaria, eetstalletjes, braderieën, feesten en festivals en legde vast hoe zeer de traditionele snackcultuur is veranderd door de opkomst van de multiculturele samenleving. Hij fotografeerde typerende stalletjes die ondertussen min of meer onderdeel geworden zijn van het Rotterdamse erfgoed, zoals de snackbar bij het stadion van Feyenoord.
Ubel Zuiderveld (1962) is foodservicewatcher. Hij volgt professioneel al 25 jaar de horeca en andere vormen van buitenhuisconsumptie. Een bijzondere expertise wordt gevormd door de frituurcultuur en fastfood. Hierover schreef hij al in de jaren ’90 zijn eerste boeken. Zijn meest recent verschenen boeken zijn het eerste Nederlandstalige boek over McDonald’s McSucces (2012), Febo – een fenomeen (2011, over automatieken en Febo) en het Nationaal Snack Handboek (2014, termen uit de vaderlandse frituurfolklore voor het eerst bijeengebracht). Zuiderveld geldt als dé snackexpert van Nederland, zie www.ubelzuiderveld.nl.
Gespreksleiding: Hans Kennepohl.
Dit is een samenwerking van Arminius, Geschiedenis.nl, Stadsarchief Rotterdam en Museum Rotterdam.