Terug naar programma

De avond van kat en hond

Mon 3 February 2020Inschrijven nieuwsbrief

Huisdieren worden de laatste jaren steeds meer als mensen gezien: Bello en Fikkie heten tegenwoordig Bo en Max en er zijn ziektekostenverzekeringen, modeshows en crematies. Veel mensen genieten hier van, anderen vinden dat we aan het doorschieten zijn.

Dieren-experts Eva Meijer en Maarten Reesink bespreken op deze avond allerlei bijzondere en soms wonderlijke aspecten van de relatie van de mens met zijn huisdier. Zo zijn mensen met huisdieren bewezen gezonder. En in tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn er volgens Maarten Reesink geen ‘kattenmensen’ en ‘hondenmensen’. Eva Meijer voorziet voor de toekomst een tijd waarin mensen écht gaan luisteren wat dieren willen, en niet alleen wat zij denken dat dieren willen. Waar gaat de relatie tussen mens en huisdieren naartoe? Of schieten we door?

 

Met bijdragen van Kees Moeliker, directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam en Laura Cramwinckel, samensteller van de tentoonstelling De laatste aai. Gespreksleiding: Guus Sluiter, directeur Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover.

  • Maarten Reesink is media- en cultuurwetenschapper en docent Animal Studies aan de Universiteit van Amsterdam,
  • Eva Meijer is beeldend kunstenaar, filosoof, schrijver en singer-songwriter. Ze promoveerde cum laude in de filosofie op het proefschrift Political Animal Voices. Zowel haar fictie als academische werk is in diverse talen vertaald en ze schrijft filosofische columns voor Trouw.
  • Kees Moeliker is directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam
  • Laura Cramwinckel is projectleider bij Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover

Dit programma wordt georganiseerd door Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover, Natuurhistorisch Museum Rotterdam en Arminius.