Criminelen in de politiek
Bedreigde burgemeesters, een gemeentehuis gaat in vlammen op, gemeenteraden worden geïnfiltreerd. De laatste jaren zijn er steeds meer gevallen bekend van criminelen die de politiek willen beïnvloeden. Ook verstoren criminele miljardenwinsten de normale gang van zaken in de maatschappij. In het nieuwe regeerakkoord is daarom honderd miljoen extra vrijgemaakt voor de bestrijding van ondermijnende criminaliteit.
Hoe erg is het probleem? Op welke manier is het te bestrijden? En hoe te voorkomen dat bij de komende verkiezingen criminelen de politiek beïnvloeden, ook in Rotterdam?
- Hoogleraar Bestuurskunde Pieter Tops. Samen met journalist Jan Tromp schetst hij in de Achterkant van Nederland een onthutsend beeld van de ondermijnende criminaliteit. Volgens hem hebben criminele netwerken een veel grotere greep op het openbare leven dan velen van ons willen geloven.
- Marc Schuilenburg, criminoloog en filosoof aan de Vrije Universiteit. Hij is pleitbezorger van ‘positieve veiligheid’: de politie moet niet alleen opsporen en vervolgen, maar ook vertrouwensbanden opbouwen. Anders zal het nooit lukken ondermijnende criminaliteit echt goed te bestrijden omdat zij afhankelijk is van informatie van burgers. Maar daarnaast is dit ook belangrijk om afgedreven groepen op termijn weer bij de samenleving te krijgen.
- Mark Hoogstad was jarenlang politiek verslaggever en kent de Rotterdamse politiek als geen ander. Wie is er in de afgelopen jaren bedreigd of gechanteerd? Was dit succesvol? Is de Rotterdamse politiek kwetsbaar, worden er voldoende maatregelen genomen?
Gespreksleiding: Marianne van den Anker. Met een rapsamenvatting van Atta de Tolk en Clublepop draait ondermijnende plaatjes.
Deze avond is live op de homepage van Arminius te volgen. Dit Denkcafé wordt georganiseerd door Arminius.