Terug naar programma

Congo Blues & een royaal gebaar

Wed 10 December 2008
20:00Inschrijven nieuwsbrief

AVOND IN HET TEKEN VAN GENERAAL PARDON VOOR VLUCHTELINGEN. Centraal staan het boek Congo Blues van schrijver/programmamaker Henk Weltevreden en de oproep aan Koningin Beatrix om een Royaal Gebaar: een generaal pardon aan die grote groep uitgeprocedeerde schrijnende gevallen in het kader van haar 25-jarig regeringsjubileum.

Een avond met met o.a. Marion Bloem, Jana Beranova, Lydia Rood, Carrie, Pieter van Oudheusden, Frank van Dijl, mr. Jan de Wit, Klaas Vos (VPRO), ds. Hans Visser (Pauluskerk Rotterdam), Dirk Monsma (SKVR). Presentatie: Maria Heiden Congo Blues, verhalen rond Ngudi Congo Blues is het aangrijpende en hilarische relaas van het gevecht van de pleegouders van de negenjarige Ngudi met bureaucratie om haar te legaliseren in Nederland. Ngudi is een vreemdelingenkind tussen wal en schip. Na haar geboorte in een Nederlands asielzoekerscentrum, werd haar moeder ontheven uit de ouderlijke macht en Ngudi liefdevol opgenomen in een pleeggezin. Ze praat met Rotterdamse tongval, vindt voetbal maar stom maar is wel supporter van het Nederlands elftal, een op en top Hollands kind. Toch stelde de IND dat zij Nederland moest verlaten in juli 2004.

In Congo Blues beschrijft Henk Weltevreden het verhaal van dit pleeggezin en zijn reis naar Congo. Zie ook: www.henkweltevreden.nl www.sp.nl/nieuws/tribune/200503/kinderenvanderekening.shtml Een Royaal Gebaar Tientallen bekende Nederlanders roepen Koningin Beatrix in een open brief op tot een royaal gebaar voor de grote groep uitgeprocedeerde vluchtelingen die dreigen te worden uitgezet.

De ondertekenaars vinden het 25-jarig regeringsjubileum van de koningin het uitgelezen moment om te komen tot een ruimhartig pardon voor deze grote groep, vaak schrijnende gevallen tussen wal en schip. Wij vieren dit jaar dat we al zestig jaar in vrijheid leven. Wat zou er mooier zijn dan een ruimhartig pardon aan deze grote groep vluchtelingen? staat in de brief.

Onder de ondertekenaars bevinden zich onder andere schrijvers Marion Bloem en Harry de Winter, Freek de Jonge, actrice Katja Schuurman, journalist Frits Barend, musici The Lau, Huub van der Lubbe en George Kooymans. De volledige tekst van de brief is te vinden op www.eenroyaalgebaar.nl waar mensen de brief ook digitaal kunnen ondertekenen.