Checkpoint Geschiedenis: Gek van jazz!
Checkpoint Geschiedenis over het Rotterdamse jazzverleden. Het vooroorlogse Rotterdamse uitgaansleven was van een ongekende intensiteit en klasse! Rotterdammers gingen naar Dancing Pschorr aan de Coolsingel, het Grandtheater met de luxe nachtclub La Gaîté, het Negropalace Mephisto, Dancing Lybelle, de Cosmopoliet aan de Schiedamsedijk en Hotel Coomans met de dancing Bristol…
Burgemeester A.R. Zimmerman vond dat de gedempte Coolsingel een boulevard met een internationale uitstraling moest worden. Karl Weisbard, Abraham Tuschinsky en Dirk Reese kregen alle ruimte en bouwden de legendarische theaters. Rotterdam werd gek van dans en gek van jazz!
De uit de Verenigde Staten afkomstige muziekvorm, de z.g. negermuziek werd aan het begin van de 20e eeuw in Europa bekend. Rotterdam maakte door de haven kennis met de nieuwste muziekproducten uit de VS zoals geluidsapparatuur, partituren, docenten en artiesten. De uitgevoerde negrospirituals, worksongs en ragtime’s waren rond de vorige eeuwwisseling de kiemen van de jazzmuziek. In 1910 zette een Rotterdammer de eerste ragtime in Nederland op de plaat.
In deze Checkpoint Geschiedenis vertellen Ate Van Delden en Hans Zirkzee het unieke verhaal van de oorsprong van de jazz en de ontwikkeling van de jazz in Rotterdam in de periode 1900 – 1940. Checkpoint Geschiedenis wordt afgesloten met de Checkpoint Quiz, gepresenteerd door muziekhistoricus Peter de Koning én een borrel.
Ate van Delden | De Oude Jazz
Ate van Delden is voorzitter van de Stichting Doctor Jazz en gespecialiseerd in jazzgeschiedenis. In zijn bijdrage zal hij met veel muzikale voorbeelden ingaan op de geschiedenis van de jazz en de ontwikkeling van verschillende vormen van spontaan improviserende en georkestreerde muziek. Grote namen, zoals Sidney Bechet, Louis Armstrong en hun specifieke inbreng in de ontwikkeling van de jazz komen in zijn verhaal aan de orde. Ook is er aandacht voor de Nederlandse ontwikkelingen.
Hans Zirkzee | Gek van dans en gek van jazz
Hans Zirkzee werkt aan een proefschrift over de geschiedenis van de jazz in Rotterdam in de periode 1915 | 1955 en heeft in het kader daarvan onderzoek gedaan naar programmering, inrichting, de bezoekers van clubs en theaters. Aan de hand van prachtige foto’s en unieke opnames vertelt Zirkzee wanneer The Timbertown Follies, geïnterneerde Engelse mariniers tijdens de Eerste Wereldoorlog, in de Groote Schouwburg speelden en waarom Rotterdammers dol waren op de negrosongs van James Elmer Spyglass.
Peter de Koning | Checkpoint Quiz
Historicus, presentator, journalist en medewerker van Muziekweb, Peter de Koning test uw zojuist opgedane kennis van het Rotterdamse uitgaansleven in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw.
Checkpoint Geschiedenis is een samenwerking van Arminius, Geschiedenis.nl, Studium Generale EUR, Gemeentearchief Rotterdam en Museum Rotterdam.
donderdag 16 februari 2012 | 20u | entree € 5