Terug naar programma

Checkpoint Geschiedenis: Fabelachtige geschiedenis

Wed 25 April 2012
20:00Inschrijven nieuwsbrief

Veel Nederlanders hebben nog geleerd dat ze afstammen van de vrijheidslievende Batavieren, een Germaanse stam die op vlotten de Rijn afzakte. In werkelijkheid hebben deze Batavieren een onbeduidende rol in onze geschiedenis gespeeld. “Nederland kan het weer! Die VOC-mentaliteit! Over grenzen heen kijken! Dynamiek!” Minister-president Jan Peter Balkenende maakt zich in 2006 tijdens de Algemene Beschouwingen boos over de kritische houding van de Kamer.

In zijn ogen was de geschiedenis van de Verenigde Oostindische Compagnie een inspiratiebron. Boe-geroep vanuit de oppositie-bankjes was zijn deel.

Deze avond gaat Checkpoint Geschiedenis op zoek naar fabelachtige geschiedenis. Wat zijn de grootste fabels uit onze geschiedenis? Waarom gaan we anders denken over de geschiedenis? Hoe komt ons beeld van het verleden tot stand? Waarom herinneren we ons sommige zaken heel goed en verdwijnen andere zaken uit ons geheugen?

Met Maria Grever (directeur van het Centrum voor Historische Cultuur van de Erasmus Universiteit) , Hein Klemann (hoogleraar sociale en economische geschiedenis aan de Erasmus Universiteit) en Jacques Börger (Museum Rotterdam).
 
En natuurlijk de fameuze ‘petje-op-petje-af-kwis’ met fabelachtige muziek en dito prijzen, gevolgd door een ontspannen borrel.

Checkpoint Geschiedenis is een samenwerking van Arminius, Geschiedenis.nl, Stadsarchief Rotterdam en Museum Rotterdam.

dinsdag 25 september 2012 | 20u| entree € 5 euro

Studenten en RdamPas € 2,50