Checkpoint Geschiedenis: De tien belangrijkste icoonfoto's van Nederland
Wie kent ze niet? De historische beelden van de moord op Pim Fortuyn, Dolle Mina’s met de tekst ‘Baas in eigen buik’ of Wilhelmina met haar vossenbont achter de microfoon van Radio Oranje tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze foto’s zijn uitgegroeid tot iconen: iedereen kent ze en ze hebben een speciale betekenis.
Historicus Martijn Kleppe bekeek ruim 400 Nederlandse schoolboeken en 5.000 foto’s. Wat maakt een foto tot een icoon? Wat is hun functie? En waarom keren bepaalde foto’s steeds op een andere manier in de media terug?
Ook Rotterdam kent icoonfoto’s, zoals die van het vooroorlogse Rotterdam van Henri Berssenbrugge. Vincent Robijn, hoofd collecties van Stadsarchief Rotterdam, laat zien dat deze foto’s sterk hebben bijgedragen aan een vals beeld van het oude Rotterdam.
Met vooraf een column van Klaas Kornaat.
Kleppe promoveerde onlangs bij de Erasmus Universiteit op Canonieke icoonfoto’s – De rol van (pers) foto’s in de Nederlandse geschiedschrijving. Hij was te zien in een aflevering van De Wereld Leert Door. Als onderdeel van zijn promotieonderzoek werkte hij mee aan een ‘serious game’ Mijn Icoonfoto’s, waarbij de toeschouwer zelf kiest welke foto het beste een historisch moment verbeeldt. www.mijnicoonfotos.nl.
woensdag 5 juni | 20 u
entree € 5 | studenten, bibliotheekpas en Rotterdampas € 2,50
Checkpoint Geschiedenis is een samenwerking van Arminius, Geschiedenis.nl, Stadsarchief Rotterdam en Museum Rotterdam.