Terug naar programma

Checkpoint Geschiedenis: Boefjes in Beeld

Tue 18 September 2012
20:00Inschrijven nieuwsbrief

Boefjes zijn van alle tijden. De Lage Landen zijn door de eeuwen heen bevolkt door een bont gezelschap van boeven en boefjes. Wat waren dat voor figuren en aan welke misdaden maakten ze zich schuldig? In de kinderboekenliteratuur van de vorige eeuw zijn de boefjes ondeugende, straatarme jongens met een hart van goud, zoals de Rotterdamse schoffies Pietje Bell en Kruimeltje.

In de moderne jeugdliteratuur is de armoede naar de achtergrond verdwenen, de boefjes van nu kampen met eigentijdse problemen. Hoe is het beeld van boefjes door de eeuwen heen veranderd?

  • Lucia Hogervorst portretteert Chris van Abkoude (1880 – 1960), de schepper van de Rotterdamse boefjes Kruimeltje en Pietje Bell.  Van Abkoude begon als onderwijzer in Crooswijk en was actief in armoedebestrijding. Welk boefjesbeeld zette hij neer?
  • Rene Spork interviewt kinderboekenschrijfster Martine Letterie. Het werk van Letterie is goed gedocumenteerd en speelt zich onder meer af in de riddertijd en de Tweede Wereldoorlog. Hoe schetst zij de boefjes van die tijd?
  • Universitair docent Maarten van Dijck, Erasmus Universiteit heeft onderzoek gedaan naar criminaliteit in de Lage landen tussen 1350 en 1850. De belangrijkste conclusie is dat het aantal boefjes beduidend is afgenomen, de jeugd van tegenwoordig is zo slecht nog niet….?
  • Muzikaal historicus Peter de Koning presenteert muziek voor jong en oud en arm en rijk. Vanavond zoekt hij de grenzen van de beschaving op. Waar luisteren boefjes naar?

Checkpoint Geschiedenis wordt om 21.30 afgesloten met een frauduleuze Petje-op-Petje-af-quiz en een eerlijke borrel.

Checkpoint Geschiedenis is een samenwerking van Arminius, Geschiedenis.nl, Stadsarchief Rotterdam en Museum Rotterdam.

donderdag 11 oktober 2012 | 20ur | entree € 5

studenten en Rdampas € 2,50