Cees Nooteboom Reisverhalen-special
Op 9 december organiseert Boek & Meester in samenwerking met het Rotterdamsch Leeskabinet een speciaal programma rondom de reisverhalen van Cees Nooteboom.
‘Het maakt eigenlijk niet uit waar Nooteboom heen reist. Je leest hem om zijn traag meanderende gedachten en zijn vermogen de sfeer van een stad, land of streek ondanks die omtrekkende bewegingen precies te treffen.’ – Trouw
Reizen is voor Cees Nooteboom meer dan het overbruggen van grote afstanden, het is zijn manier van leven, en juist dat is het wat zijn verhalen zo boeiend en soms ook zo ontroerend maakt. De omweg naar Santiago (1992) is een van de mooiste reisboeken uit de Nederlandse literatuur. Ook nu nog, op 86-jarige leeftijd, reist de auteur de wereld rond. Dit jaar verscheen de bundel Japan, een persoonlijk monument voor de kunst, de landschappen en inwoners. Japan is een onderdompeling in de schoonheid van nieuwe ontdekkingen en de onvermijdelijke vragen die hierdoor over het eigen bestaan worden opgeroepen.
Een jaar eerder verscheen Venetië, de leeuw, de stad en het water. De eeuwenoude stad, die zucht onder hedendaagse hordes toeristen, betoverd door de meester van het literaire reisverhaal.
Cees Nooteboom (1933) wordt beschouwd als een van de belangrijkste Nederlandse schrijvers. Van zijn romans en reisverhalen verschenen vertalingen over de hele wereld. In 2003 kreeg hij de Oostenrijkse Staatsprijs voor Europese Literatuur, in 2004 de P.C. Hooft-prijs, en in 2009 de Prijs der Nederlandse Letteren.
‘De landen die Cees Nooteboom beschrijft zouden zonder hem niet bestaan.’ Alberto Manguel