Terug naar programma

Caf

Mon 24 September 2007Inschrijven nieuwsbrief

Aanvang: 20.15 uur (zaal open: 19.30 uur)
Toegang: € 7,50 | Korting: € 5,–

Wij raden dringend aan vooraf te reserveren:
info@arminius.nu

Theatrale reconstructie van het roemruchte Boekentribunaal uit 1949: een bewerking door acteur Fred van der Hilst en tekstschrijver Hans Sibarani van de oorspronkelijke typografie met een cast van bekende Rotterdammers.

Burgemeester Ivo Opstelten leidt een ‘cast’ in van vele bekende (oud)Rotterdammers, o.m.: Manuel Kneepkens, Roland te Booy, Anne Vegter, Joyce Roodnat, Gerard Cox, Ted Langenbach, Annie de Reuver, Dora Dolz, Willem Donker, Sylvain Ephimenco, Maria Heiden, Paul Röttger, Rien Vroegindeweij, Jana Beranová, Peter Bulthuis, Ruurt de Maesschalck, Natachenka van Oort en o.v. Chiem van Houweninge.

Na de reconstructie een terugblik op de affaire toen en nu door Michiel van Kempen (biograaf Helman) en Aad Meinderts (biograaf Blaman) en NRC-columnist Elsbeth Etty o.l.v. NRC recensent Kester Freriks.
Ook meer over de plannen van het beeld van Anna Blaman in de stad Rotterdam door het CBK Rotterdam.

Rotterdams nieuwe literair podium Café Blaman opent met een theatrale reconstructie van misschien wel het grootste schandaal uit de Nederlandse literatuur.

Het oorspronkelijke Boekentribunaal uit 1949 was een literair schertsproces. Hierin klaagden vakgenoten Anna Blaman aan, de bekendste schrijver van dat moment, en haar roman Eenzaam Avontuur. De beschuldiging luidde o.m. een ‘reeks verregaande tekortkomingen op literair gebied’. Dit ‘proces’ veroorzaakte destijds een ongehoorde sensatie. De uitreiking van de P.C. Hooftprijs, jaren daarna, voelde Blaman nog als een rehabilitatie.

Met deze reconstructie vragen de initiatiefnemers zich af: kan een Nederlands boek anno 2006 nog wel dezelfde impact hebben? En, meer actueel: hoever mag (literaire) kritiek in het algemeen eigenlijk gaan – zelfs in naam van de vrijheid van meningsuiting?

De uitvoering van het Boekentribunaal is onderdeel van een reeks activiteiten ter gelegenheid van Anna Blamans honderdste geboortejaar in 2005. In november en december van dat jaar organiseerde Het Letterenhuis i.s.m. Arminius gedurende twee weken reeds het Anna Blaman Festival waar zij ook een nieuw literair podium lanceerden: Café Blaman. Eind 2006 is volgens verwachting de onthulling van een beeld van de schrijfster in Rotterdam.

Het Boekentribunaal wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Rotterdam/Kunst en Cultuur.

Al deze informatie vindt u terug in het meest actuele persbericht dat u hier kunt downloaden.

Persbericht Het Tribunaal 10052006