Terug naar programma

Buitenaards leven met Vincent Icke

Wed 20 December 2017Inschrijven nieuwsbrief

Met ruimteschepen die bijna zo snel gaan als het licht kunnen we misschien in de toekomst het hele Heelal doorkruisen. Naar onze sterrenburen, naar het centrum van de Melkweg, naar sterrenstelsels op een miljard lichtjaar afstand.

Vincent Icke beschrijft wat we tegen die tijd gaan ontdekken, en hoe Einstein ons leerde te reizen naar zulke bestemmingen. De natuurkunde zegt dat het kan, maar onze techniek is er nog niet aan toe. Tot het zover is, hebben we tijd om te vragen: zou daar al iemand zijn? Honderden jaren geleden werd die vraag al gesteld. Toen was het antwoord maar een mening. Nu gaan we uit van feiten in de wetenschap.

Icke beschrijft hoe sterren en planeten ontstaan en wat kosmische evolutie te maken heeft met biologische evolutie. Sterrenkundigen hebben al bijna vijfduizend planeten buiten ons zonnestelsel ontdekt. Is er ‘iemand’ daarginds? Is dat dan vriend of vijand? Is een buitenaardse beschaving echt beschaafd?

Vincent Icke is hoogleraar theoretische astrofysica aan de Universiteit Leiden en bijzonder hoogleraar kosmologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schreef vele boeken over wetenschap voor het brede publiek, waaronder Reisbureau Einstein, over buitenaardse buren. Hij werkte mee aan tentoonstellingen, films, tv en radio.  Hij is ook beeldend kunstenaar en publicist.

Clublepop draait kosmische plaatjes.

 

Deze avond is live op de homepage van Arminius te volgen. Dit Denkcafé wordt georganiseerd door Arminius.