Terug naar programma

Bucketlist filosofie: Hannah Arendt

Thu 10 October 2019Inschrijven nieuwsbrief

Een boek uit 1951 dat nu ineens een internationale bestseller wordt? The origins of totalitarianism werd recent opnieuw in vele talen herdrukt, na de verkiezing van Trump. Hannah Arendt analyseert hierin de rol van de leider, hoe de bevolking tot een eensgezinde massa wordt gesmeed en hoe ideologie het wint van de feiten. Maar Arendt heeft nog vele andere beroemde boeken en essays geschreven. Zo komt zij in De menselijke conditie tot haar beroemde indeling van de menselijke activiteit in arbeiden, werken en handelen.

Schrijfster en Hannah Arendt-expert Joke Hermsen zal ingaan op het leven en werk van Arendt, met aandacht voor De menselijke conditie. Hans Achterhuis zal ingaan op het boek The origins of totalitarianism. Denker des Vaderlands Daan Roovers leidt het gesprek .
Hans Achterhuis is emeritus hoogleraar Wijsbegeerte aan de Universiteit Twente. Hij is bekend als publieke intellectueel die zich regelmatig mengt in maatschappelijke discussies. Zijn magnum opus is ‘Met alle geweld’, onderscheiden met de Socrates Wisselbeker voor het beste filosofieboek van het jaar. De kunst van het vreedzaam vechten stond op de shortlist voor deze prijs. Achterhuis recenseert wijsgerige literatuur voor de Volkskrant.

Joke Hermsen is een van de meestgelezen filosofen van Nederland. Haar essay ‘Stil de Tijd’ werd bekroond met de Jan Hanlo essayprijs. Ze schreef uitvoerig over Hannah Arendt in oa ‘Heimwee naar de mens’, ‘Kairos’ en ‘Melancholie van de onrust’. In 2000 publiceerde ze de internationale bundel The Judge & The Spectator. Hannah Arendts Political Philosophy. Haar hele oeuvre werd bekroond met de Halewijnprijs.

In de serie Bucketlist Filosofie staat elke keer een klassieker uit de filosofie centraal. Bucketlist Filosofie is gebaseerd op een succesvolle serie in de Rode Hoed naar een concept van Daan Roovers.