Terug naar programma

Breivik’s Statement (theatervoorstelling + debat)

wo 19 juni 2024
field_543cf7096c5fePlan je bezoek Inschrijven nieuwsbrief

In Breivik’s Statement komt de Noorse extreemrechtse terrorist en massamoordenaar Anders Breivik aan het woord. De Zwitserse regisseur en oprichter van The International Institute of Political Murder Milo Rau ensceneerde het pleidooi dat Breivik op 17 april 2012 hield in het gerechtshof van Oslo.

In dit pleidooi licht Breivik zijn misdaad toe en beschrijft hij zijn theorieën over de teloorgang van Europa als gevolg van immigratie en multiculturalisme. Zijn verklaringen werden ongeschikt verklaard voor publieke vertoning en zijn niet te zien geweest op televisie. Het bevreemdende karakter en de draagwijdte van de betekenis van dit document zette Rau aan om het in zijn geheel aan je voor te schotelen. Hij daagt je uit de strijd aan te gaan met de bekrompenheid en de tegenstrijdigheden in Breiviks argumentatie. Rau laat actrice Sacha Ö. Soydan de rol van Anders Breivik vertolken.

Debat
De voorstelling eindigt met een debat waarin Milo Rau en Sacha Ö. Soydan spreken onder leiding van Chris Keulemans met kunstenaar Jonas Staal en Breivik expert Liesbeth van der Heiden over de vorm en het gedachtegoed van de voorstelling.

zondag 28 september | 20:30 u
entree € 14 – € 17| kaartverkoop via de Rotterdamse Schouwburg

Deze avond wordt door de Rotterdamse Schouwburg in Arminius georganiseerd.