Terug naar programma

Beste politicus van Rotterdam 2019

Fri 13 December 2019Inschrijven nieuwsbrief

Wie mag zich een jaar lang ‘Beste politicus van Rotterdam’ mag noemen. Tijdens deze eindejaarstalkshow komen grote én kleinere Rotterdamse politieke gebeurtenissen aan bod. Genomineerd zijn Nadia Arsieni (D66), Stephan van Baarle (Denk) en Gerben Vreugdenhil (Leefbaar Rotterdam).

Hoewel de aandacht soms vaak naar het college gaat, wordt de stad ook bestuurd door de vijfenveertig leden van de volksvertegenwoordiging. Samen vormen ze, zoals dat hoort in een parlementaire democratie, zelfs het hoogste orgaan van de gemeente. Ze hebben het eerste en laatste woord in het politiek beleid.

Met de verkiezing van Beste Politicus van Rotterdam vragen wij aandacht voor het belang van lokale politiek. We geven de raadsleden een podium om hun vak en hun verdiensten van de afgelopen periode aan een breder publiek te laten zien. Nu steeds meer taken op de schouders van gemeenten rusten, zijn goede raadsleden immers belangrijker dan ooit.

Een jury, bestaande uit Ewoud Kieviet (NOS), Monica Beek (AD/Rotterdams Dagblad), Guido van Eijck (o.a. Investico, Vers Beton), Jan-Roelof Visscher (Rijnmond) en Eppo König (NRC) beslist wie zich een jaar lang beste politicus van Rotterdam mag noemen. Genomineerd zijn Nadia Arsieni (D66), Stephan van Baarle (Denk) en Gerben Vreugdenhil (Leefbaar Rotterdam).

De jury over Nadia Arsieni (Rotterdam, 10 december 1982):
“Liberale pitbull die haar fractievoorzitter dikwijls weet te overvleugelen. Arsieni neemt stelling, kiest de aanval en is niet bang om een eigen positie in te nemen. Durft een strategisch risico te nemen door als collegepartij kritisch naar de burgemeester te kijken en voorwaarden aan een eventuele nieuwe termijn te verbinden.”

De jury over Stephan van Baarle (Rotterdam, 25 augustus 1991):
“Politicus in het kwadraat. Snoeihard in het openbare raadsdebat, plooibaar in de achterkamers waar het voorwerk wordt gedaan. Een jong talent met een oude geest, die ook in zijn kledingstijl kiest voor klassiek. Hij houdt andere partijen wakker, of het nu gaat over sloopplannen in Rotterdam Zuid of als initiatiefnemer voor het monument voor Humeyra en andere vrouwen die slachtoffer zijn geworden van geweld. Mede daardoor ontwikkelde hij zich met zijn fractie tot het gezicht van de oppositie in de raadzaal én daarbuiten.”

De jury over Gerben Vreugdenhil (Geldrop, 27 november 1961)
“Met zijn financiële kennis, scherpe vraagstelling en redelijke opstelling is Gerben Vreugdenhil een belangrijke factor in de Rotterdamse raad. Waarmee hij de controlerende taak van de raad haast eigenstandig uitvoert — en zijn mannetje staat tegenover een wethouder met een leger aan ambtenaren. Vreugdenhil is zo’n raadslid dat op het eerste oog niet heel erg opvalt, maar waarvan je zou willen dat er meer waren.

Eerdere winnaars waren Vincent Karremans (VVD, 2018), Jeroen van der Lee (PvdD, 2017), Sven de Langen (CDA, 2016), Nourdin El Ouali (NIDA, 2015), Hugo de Jonge (CDA, 2014), Maarten Struijvenberg (Leefbaar Rotterdam, 2013), Maarten van de Donk (VVD, 2011) en Leo de Kleijn (SP, 2009).

 

De verkiezing is een initiatief van de Rotterdamse politieke pers en het Periklesinstituut en wordt mede mogelijk gemaakt door LOKAAL en Arminius. Klik hier voor het volledige juryrapport.