Terug naar programma

Beste politicus van Rotterdam van het jaar 2023

di 16 januari 2024
20:00



Inschrijven nieuwsbrief


Programmamaker

Sanne Poot
Meer informatie


Wie volgt René Segers-Hoogendoorn op als ‘Beste politicus van Rotterdam’? De jury nomineert deze keer Erik Verweij (VVD), Larissa Vlieger (GroenLinks) en Richard Moti (PvdA) voor de titel. Welk wijkraadslid krijgt de aanmoedigingsprijs die vorig jaar naar Perry de Snoo ging? Dat weten we aan het einde van dit programma.  

De gemeenteraad, het hoogste orgaan van Rotterdam, bepaalt voor iedereen veel van het dagelijks leven. Dat doen de 45 gemeenteraadsleden samen, maar de een zit vaker en steviger aan de knoppen dan de ander. Hoewel de aandacht vaak naar het college gaat, wordt de stad ook bestuurd door de vijfenveertig leden van de volksvertegenwoordiging. Samen vormen ze, zoals dat hoort in een parlementaire democratie, zelfs het hoogste orgaan van de gemeente. Ze hebben het eerste en laatste woord in het politiek beleid. 

Onder leiding van John Bijl (Periklesinstituut) beslist de jury bestaande uit politiek verslaggevers, wie zich een jaar lang beste politicus van Rotterdam mag noemen. Verder blikken we terug op het afgelopen politieke jaar met onder anderen politicoloog Hans Vollaard, die onderzoek deed naar de opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam. Waarom blijven we zo achter bij andere steden? Het onderzoek lees je hier terug.

En wat geeft de jury graag ter overweging mee aan (wijk-/dorps-)raadsleden, burgemeester en wethouders voor het nieuwe jaar? Cheerleader van de lokale democratie Lot Mertens gaat in op hoe het nu gaat met de wijkraden.

Wijkraad
Dit jaar wordt opnieuw de aanmoedigingsprijs voor het beste wijk- of dorpsraadslid uitgereikt. Er zijn veel verschillende wijkraadsleden voorgedragen door hun wijkbewoners. De drie namen die het meest binnenkwamen zijn Parisa Akbarzadehpoladi, Kanja Waithira en Johan Brinkman. Wie van de drie er met de prijs van doorgaat, wordt dinsdag bekend.

De jaarlijkse verkiezing Beste Politicus van Rotterdam is een initiatief van de Rotterdamse politieke pers en het Periklesinstituut en wordt mede mogelijk gemaakt door Debatpodium Arminius en boekhandel Donner.

De jury over Larissa Vlieger:
Verbaal is Vlieger sterk. Blinkt uit in haar voorbereiding en weet daardoor tijdens raadsvergaderingen wethouders aan de tand te voelen, met tig vragen die relevant zijn voor een goed debat. Staat nauw in contact met diverse Rotterdammers, die zij met regelmaat naar de weg naar het stadhuis wijst om in te spreken. Of het nou gaat om vluchtelingen, slachtoffers van het toeslagenschandaal of Rotterdammers in armoede. Dossiers waar ze het afgelopen jaar zich vast in heeft gebeten en waar ze fel oppositie voerde. Daarnaast valt ze op als voorzitter van de commissie BOFV, onder meer door portefeuillehouder Aboutaleb een beetje in toom te houden.”

Foto: Gaby Jongenelen Fotografie. 

De jury over Erik Verweij:
Een getalenteerd debater die zich roert op uiteenlopende onderwerpen, van woningbouw (hij was warm pleitbezorger van de verhoging sociale huurprijs) tot geweld tegen vrouwen. Is niet vies van een ‘unpopular opinion’ en voert graag stevige debatten met links: soms hard, maar altijd respectvol. Zolang je zijn naam maar goed uitspreekt! Verweij is jong, slim, weet met een drukke baan en dito gezinsleven toch veel energie in het raadswerk te steken, inclusief veel werkbezoeken. En hij roert zich flink op sociale media, waarbij hij zorgt voor extra aandacht voor wat er in de raadzaal gebeurt en lastige kwesties toegankelijk maakt voor Rotterdammers.”

De jury over Richard Moti:
“Richard Moti moest, nadat de PvdA niet in de nieuwe coalitie kwam, weer wennen aan een rol als raadslid, en in de oppositie. Het afgelopen jaar groeide hij daarin uit tot het gezicht van die oppositie. Hij maakte het de wethouders lastig in debatten over onder meer betaald parkeren, het inkorten van tramlijnen, de oeververbinding en besparingen op de zorg en het armoedebeleid. Zeker bij de eerste twee – parkeerbeleid en de tramlijnen – zorgde dat uiteindelijk ook voor veranderingen. Moti zocht af en toe de grens op, met harde kritiek en scherpe oneliners, maar wel altijd op basis van de inhoud. Zijn vertrek is een forse aderlating voor de oppositie, maar ook voor de Rotterdamse politiek als geheel.”

Rotterdammers over Parisa Akbarzadehpoladi (Ommoord):
“Parisa is een zeer actief en betrokken wijkraadslid dat niet afwacht maar erop uitgaat(…) Probeert veel mensen in de wijk te betrekken en te activeren.(…) Ze neemt direct actie en zet zich in voor de participatie van bewoners, jeugd en diversiteit in de wijk. Is altijd transparant over de behoeften van medebewoners, waardoor ze een echte verbinder in de wijk is. (…) Een lief en eerlijk mens met het hart op de juiste plaats en een echte Rotterdamse.

Rotterdammers over Kanja Waithira (Carnisse-Zuiderpark):
Kanja is vastberaden onze gemeenschap te versterken, ondersteund door zijn succesvolle betrokkenheid en bereidheid om te luisteren naar de stemmen van de buurt. (…) Hij doet er er alles tegen om de jeugd op de juiste pad te houden en zo is er minder criminaliteit op straat. (…) Oprecht geïnteresseerd in de medemens, luistert naar de gewone burger. (…)Een man met een taak die hij uiterst serieus neemt als wijkraadslid. (…) Een voorbeeld voor velen en een ware wijkvertegenwoordiger.

Rotterdammers over Johan Brinkman (Vreewijk):
“Johan is al vele jaren vertegenwoordiger van het gebied Feijenoord en is overal in de wijk te zien. (…) Hij zet zich al jarenlang met hart en ziel in en vertegenwoordigt zijn wijk ook bij de gemeenteraad. (…) Hij heeft zich enorm hard gemaakt voor de kinderen uit de wijk en mede ook door hem kon de speeltuin weer open.(…) Hij is 80 jaar jong en blijft mensen helpen. Hij verdient dit.