Terug naar programma

Beste politicus van het jaar 2022

di 17 januari 2023
20:00Inschrijven nieuwsbrief


Programmamaker

Anna Visser
Meer informatie


Lees het juryrapport hier terug en bekijk hier de terugblikvideo:

Wie volgt Tjalling Vonk op als ‘Beste politicus van Rotterdam’? Mina Morkoç (GroenLinks), Simon Ceulemans (Leefbaar Rotterdam) of René Segers-Hoogendoorn (CDA)? Welk wijkraadslid krijgt een aanmoedigingsprijs? En welk team wint De Grote Ken Je Stad En Politiek Quiz? Dat weten we aan het einde van dit programma.  

De gemeenteraad, het hoogste orgaan van Rotterdam, bepaalt voor iedereen veel van het dagelijks leven. Dat doen de 45 gemeenteraadsleden samen, maar de een zit vaker en steviger aan de knoppen dan de ander. Hoewel de aandacht vaak naar het college gaat, wordt de stad ook bestuurd door de vijfenveertig leden van de volksvertegenwoordiging. Samen vormen ze, zoals dat hoort in een parlementaire democratie, zelfs het hoogste orgaan van de gemeente. Ze hebben het eerste en laatste woord in het politiek beleid. 

Onder leiding van John Bijl (Periklesinstituut) beslist de jury, die verder bestaat uit Peter Groenendijk (AD Rotterdams Dagblad), Tara Lewis (NRC, OPEN Rotterdam), Jan-Roelof Visscher (RTV Rijnmond)  en Nuno Gomes da Silva Neto (Young010), wie zich een jaar lang beste politicus van Rotterdam mag noemen.

De jury over René Segers-Hoogendoorn (CDA):
“Ongelofelijk knap hoe zichtbaar hij is als eenmansfractie, misschien wel hét gezicht van de oppositie. Heeft veel werk verricht op dossiers als Rotterdam The Hague Airport en het initiëren van een raadsbreed woonakkoord. Daarnaast is hij toegankelijk en eerlijk.”

De jury over Mina Morkoç (GroenLinks):
“Dit jonge politieke talent is duidelijk aanwezig, met name ook op sociale media, waarmee ze de brug weet te slaan tussen jongeren en de lokale politiek. Door inzichtelijk te maken waaruit haar werkzaamheden als raadslid bestaan, versterkt ze de band tussen de Rotterdamse burger en politiek.”

De jury over Simon Ceulemans (Leefbaar Rotterdam):
“Ceulemans is eens sterke, intelligente debater met veel inhoudelijke kennis. Hij is duidelijk en eerlijk in zijn communicatie en in zijn politieke overtuiging.”

Verder blikken de aanwezige juryleden tijdens dit programma terug op het afgelopen politieke jaar. Veranderde er wat na de verkiezingen? Wat ging goed en wat kan beter? Wat geeft de jury graag ter overweging mee aan (wijk-/dorps-)raadsleden, burgemeester en wethouders voor het nieuwe jaar?

Aanmoedigingsprijs
Dit jaar is er voor het eerst een aanmoedigingsprijs voor het beste wijk- of dorpsraadslid. Deze wordt ook op 17 januari uitgereikt. Welk wijk- of dorpsraadslid maakte het meeste indruk? De drie genomineerden zijn Perry de Snoo van de wijkraad Vreewijk, Parisa Akbarzadehpoladi van de wijkraad Ommoord en Kinara Bahadoer van de wijkraad IJsselmonde.

Mark Hoogstad Beurs
De Mark Hoogstad Beurs is een jaarlijkse beurs voor een journalist die de tijd en de ruimte nodig heeft om diepgravend onderzoek te doen naar een Rotterdams onderwerp.

Tot slot is er op deze avond uiteraard een nieuwe editie van De Grote Ken Je Stad En Politiek Quiz! Vorm vast een team met je vrienden, collega’s of buren. Wie weet het meest van de stad? Wil je zeker zijn van een tafel voor jouw team? Geef je team dan vast op via dit aanmeldformulier. 

Presentatoren: Lauren Verbrugh en Sanne Poot.

De verkiezing Beste Politicus van Rotterdam vindt elk jaar aan het einde van het jaar plaats en is een initiatief van de Rotterdamse politieke pers en het Periklesinstituut en wordt mede mogelijk gemaakt door Arminius en LOKAAL.