Video | Beeldvorming van moslims in de media
Het is niets nieuws: moslims en de islam worden zeker al twintig jaar veelvuldig in de media besproken. Sinds de aanslag op de Twin Towers op 9/11 en de opkomst van terreurgroepen als ISIS is het ‘islamdebat’ niet uit het publieke domein te denken. Hier in Nederland heeft de aanwezigheid van rechts-radicale politieke leiders als Pim Fortuyn, Geert Wilders en Thierry Baudet ook invloed gehad op de beeldvorming van gewone moslims. Maar wat is na al die decennia de daadwerkelijke impact van de negatieve framing op oudere en nieuwe generaties? En hoe kan de cirkel eindelijk doorbroken worden?
In deze Lilith x Arminius-talk gaan we hierover in gesprek. We onderzoeken de rol die media spelen bij de stereotypering van moslims. Zo blijkt uit het onderzoek ‘stereotyperende microportretten van moslims in het (politieke) nieuws’ dat moslims het meest worden omschreven als ‘radicaal’, ‘extremistisch’ en ‘terroristisch’. En tevens in verband worden gebracht met termen als ‘beledigen’, ‘bekeren’ en ‘verkrachten’. Terwijl witte Nederlanders vooral met woorden als ‘winnen’, ‘scoren’ en ‘verbeteren’ omschreven worden.
Onder leiding van Lilith co-founder Hasna El Maroudi gaan we in gesprek met deskundigen en critici zoals historicus Tayfun Balcik, fotograaf Cigdem Yuksel en columnist/ muzikant Massih Hutak. We onderzoeken de framing van moslims, wat die doet met individuen en de samenleving en wat mogelijke oplossingen zijn.
Balcik deed eerder onderzoek naar hoe er over moslims in Nederlandse kranten wordt geschreven. Momenteel leidt hij een onderzoek naar moslims op tv. Yuksel analyseerde foto’s uit de grootste Nederlandse fotobank en interviewde fotografen om het beeld van ‘de moslima’ te onderzoeken. Haar conclusie: ‘de moslima’ wordt te eenzijdig geportretteerd, wat bijdraagt aan de stigmatisering van deze groep. Hutak is expert op het gebied van gentrificatie en segregatie. Hij neemt ons mee in de rol van gemeenschappen en de voorbeeldfunctie die rappers en muzikanten zouden kunnen hebben. Niet alleen voor de gemeenschappen, maar juist ook voor de Nederlandse samenleving als geheel.
Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen is het aantal fysieke plaatsen beperkt tot dertig. De talk liever online meekijken? Dat kan tegen een gereduceerd tarief. Of word nu supporter van Lilith en kijk gratis mee!
Lidmaatschap Lilith: vanaf 5 euro per maand
Dit programma wordt georganiseerd door Arminius en Lilith Mag.