Terug naar programma

BEELDPRAAT in het CBK

Wed 19 September 2007
15:00Inschrijven nieuwsbrief

Lezing door Lars Spuybroek

Al eeuwenlang bestaan er volgens de filosofie twee soorten esthetische ervaringen: het schone en het sublieme. Het schone is het aangename, het harmonieuze, zoals een roos of golvend haar. Het sublieme daarentegen is het oneindige, het overweldigende, bijvoorbeeld een berglandschap of een vulkaanuitbarsting.

Volgens kunstfilosoof, architect en kunstenaar Lars Spuybroek is de wereld van het schone die van stabiele vormen en het sublieme die van instabiele krachten. Door elkaar uit te sluiten hebben ze zich volgens hem onmogelijk gemaakt: de ene wil maar geen krachten toelaten, de andere wil maar niet tot vorm komen. De klassieke tussenweg, nl. “the Picturesque” zoals beschreven door William Hogarth en Uvedale Price, wordt nu door Lars Spuybroek geradicaliseerd.

Lars Spuybroek is wereldberoemd kunstenaar en architekt. Hij won diverse prijzen en exposeerde o.m. op de Biënnale van Venetie en ontwierp het waterpaviljoen bij Neeltje Jans. Hij is ook hoogleraar Architectural Design aan het Georgia Institute of Technology te Atlanta.

CBK nieuwe binnenweg 75 Rotterdam | 15.00 uur | Toegang gratis