Terug naar programma

BEELDPRAAT in het CBK : Alleen kunst die met ervaring van dood of sex te maken heeft is interessant

Wed 19 September 2007
15:00Inschrijven nieuwsbrief

BEELDPRAAT in het CBK : Alleen kunst die met ervaring van dood of sex te maken heeft is interessant.

De filosoof Bataille heeft, voortbouwend op Nietzsche’s “God is dood”, een geheel eigen filosofie ontwikkeld. De mens is een dier dat kan plannen, in ruimte en tijd dingen kan optimaliseren waardoor hij in de schijn van controle leeft. Maar diep in zijn hart weet hij dat dood en ziekte op hem loert.

Al staat zijn agenda nog zo vol, morgen kan het onbekende, het niet-te-bevatten hem grijpen en voorgoed uitschakelen. Hij wil deze macht bezweren. Daarom zoekt de mens bewust de extase op. In kroeg, feest, sex of drugs, dit zijn allemaal eigenlijk bij voorbaat mislukte pogingen om te communiceren met het onbekende, dat zoveel macht over ons heeft. Volgens Bataille is het de taak van kunst dit uit te drukken en dient de echt interessante kunst ons altijd herinneren aan de ervaring van dood of sex.

Katja Rodenburg zelfstandig kunstfilosofe en onder meer gespecialieerd in het werk van Nietzsche en Bataille. Zij ontwikkelt kunstprogramma’s met musea als het Van Gogh en andere culturele instellingen.