Terug naar programma

Arminiuslezing: Esthetisch geloven

wo 17 juli 2024
field_543cf68e6c5fdPlan je bezoek Inschrijven nieuwsbrief

Schoonheid speelt een centrale rol in de geloofsbeleving van kunstenaars, musici en mystici. Professor dr. Christiane Berkvens-Stevelinck is bijzonder hoogleraar Europese Cultuur aan de Radbouduniversiteit in Nijmegen. Deze Arminiuslezing in het kader van het jaarthema Zin in Kunst is een met beeld en geluid geïllustreerde lezing en gaat over Esthetisch geloven: Kan schoonheid naar God verwijzen?
 

Schilder en glazenier Marc Mulders zoekt in zijn werk de tijdloze schoonheid van oeroude thema’s als leven en sterven, geboren en herboren worden en steekt zijn katholieke inspiratie niet onder stoelen of banken. De Estse componist Arvo Pärt, met zijn landgenoten lang afgesloten van de muzikale ontwikkelingen in West-Europa, bleef het Gregoriaans als inspiratiebron houden in een tijd waar de West-Europese componisten daar niets meer van moesten hebben.

Na de val van de muur bleek de schoonheid van de muziek uit de Baltische staten te beantwoorden aan een algemeen verlangen naar spiritualiteit. Bestaat er zoiets als esthetisch geloven? Kan schoonheid naar God verwijzen? Is dat eigenlijk niet wat mystici altijd gezegd hebben, met kerkvader Augustinus als onbetwiste referentie? Deze vraag komt aan de orde in deze met beeld en geluid geïllustreerde lezing.

De Arminiuslezing wordt georganiseerd door de Remonstrantse Gemeente Rotterdam.

Dinsdag 23 november 2010 | 20.00u | toegang gratis

Reserveren verplicht: administratie@remonstrantenrotterdam.nl