Terug naar programma

Arminiusconcert: Scandinavische Verhalen

Wed 28 September 2011
20:00



Inschrijven nieuwsbrief

De Hardangervedel is een traditionele Noorse viool met acht of negen, in plaats van de gebruikelijke vier snaren. Vier snaren worden bespeeld als op een gewone viool, de andere snaren liggen eronder, de zogenaamde resonantie snaren, die meeklinken waardoor een typerend echo-achtig geluid ontstaat. Het instrument speelt een belangrijke rol in Noorse volksverhalen en wordt nog steeds veel gebruikt bij huwelijks- en dansfeesten waarbij de violist zichzelf ritmisch begeleidt met voetgestamp.

Bijzonder is deze uitvoering van het Kwintet voor Hardangervedel, een Noorse volksviool en Strijkkwartet van de Noorse componist Johan Kvandal (1919-1999). Het Kwintet van Johan Kvandal is een van de weinige klassieke en gecomponeerde werken die voor dit instrument zijn gecomponeerd!

  • DBS-violiste Caroline Wagner zal voor deze gelegenheid de Hardangervedel bespelen.
  • Het muziekensemble DBS wordt aangevuld met de violiste Quirine Scheffers.
  • De Belgisch-Britse verteller, cellist en dirigent Brendan Walsh omlijst de muziek met pakkende, Scandinavische volksverhalen.
  • Verder zal ook de natuurkundige, viool- en Vedel bouwer Tim de Vries aanwezig zijn om uit te leggen dat het een hele wetenschap is om zo’n instrument te maken. Het publiek kan hem hierover na het concert vragen stellen.

Zeer vereerd is DBS met de toestemming van de erfgenamen van de Finse componist Jean Sibelius (1865-1957) voor de uitvoering van twee van diens minder bekende en zelfs nog niet uitgegeven werken. Voor de uitvoering van de twee werken van Jean Sibelius kreeg DBS door de Universiteit van Helsinki kopieën toegestuurd van de originele manuscripten. Het gaat om Luftslott van een indertijd een 16-jarige Sibelius (Luchtkasteel, voor twee violen) en Odlan (Hagedis, voor drie violen, altviool, cello en contrabas) uit 1909.

In een programma met als titel Scandinavische Verhalen mag Carl Nielsen, Denemarkens grootste componist, natuurlijk niet ontbreken. Er staan twee werken van de Deense componist Carl Nielsen (1865-1931) op het programma. Behalve symfonieën en opera’s schreef hij ook veel prachtige kamermuziek. DBS speelt zijn vrolijke ‘Serenata in vano’ voor klarinet, fagot, hoorn, cello en contrabas (1914) en het Blaaskwintet opus 43 (1922) voor fluit, hobo, klarinet, hoorn en fagot. Een criticus prees het experimentele werk na de première om zijn “mannelijke ernst, ritmische sierlijkheid en sprankelende humor”.

zondag 12 februari 2012 | 20u | entree € 12,50

Programma Scandinavische Verhalen

  • Carl Nielsen – Serenade
  • Anoniem – Stuk voor Hardanger Vedel
  • Jean Sibelius Menuet
  • Carl Nielsen – Blaaskwintet
  • Jean Sibelius – De Hagedis

DBS Concert Dinerarrangement

Voor aanvang van een concert kunt u tussen 17.30 u en 19.30u genieten van een 3-gangen diner van chefkok Pepijn Schmeink bij restaurant De Eendracht tegenover Arminius. Restaurant de Eendracht werkt voornamelijk met bio- logische boerderijen, fokkers en vissers uit de buurt van Rotterdam.

De Bezetting Speelt wil u laten kennis maken met de verfijnde smaken en ontspannen sfeer van De Eendracht door een uniek concert dinerarrangement aan te bieden voor € 40 per persoon exclusief drankjes. De restaurantbon is dan tevens uw toegangsbewijs voor het concert!

Reserveren via info@restauranteendracht.nl o.v.v De Bezetting Speelt

De Bezetting Speelt!

zondag 22 april 2012Françaix 100 jaar’

zondag 10 juni 2012Het publiek kiest!’

De leden van DBS zijn veelal ook werkzaam als orkestmusici en hebben in die hoedanigheid vaste en freelance bindingen met onder andere de Radio Kamer Filharmonie, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Concertgebouworkest, het Residentieorkest, de Marinierskapel, de Royal Liverpool Philharmonic Orchestra en het Orkest van het Oosten.

De Bezetting Speelt (DBS) is muzikaal ambassadeur van kamermuziek voor gemengd ensemble. De combinatie van strijkers en blazers werkt zowel voor de musici als het publiek buitengewoon inspirerend. De luxe te beschikken over zo’n compleet instrumentarium (fluit, hobo, klarinet, fagot, hoorn, twee violen, altviool, cello en contrabas) is een handelsmerk dat garant staat voor een grote diversiteit, waarbij een sterke rode draad in het programma altijd het uitgangspunt is. DBS houdt zich ook bezig met het bewerken en spelen van symfonisch repertoire voor klein ensemble.

Fluit: Imre Rolleman
Hobo: Liesbeth Allart
Klarinet: Moniek Schippers
Fagot: Annet Karsten
Hoorn: Irene Kruik

Viool 1: Caroline Wagner
Viool 2: Tinka Regter
Altviool: Manuel Visser
Cello: Sanne van der Horst
Contrabas: Peter Jessen