Terug naar programma

Arminius salons met Domestica Rotterdam

Wed 19 September 2007
16:00



Inschrijven nieuwsbrief

De School van Wijsheid. Rabindranath Tagore versus Bach.
Uitgevoerd in de bewerking voor strijktrio, omlijst door indiase zang van Dhroeh Nankoe en teksten van Tagore, komen Bach’s Goldberg Variaties in een volkomen ander licht te staan, als meditaties op de symbiose tussen oost en west. Tagore vertaalde zijn Gitanjali van het Bengaals naar het Engels, in een klein bloknootje, ter verstrooiing tijdens de lange bootreis van India naar Engeland in 1912. Het leidde een jaar later tot de Nobelprijs voor literatuur. In lezingen pleitte deze eerste niet-westerse Nobelprijswinnaar wereldwijd tegen nationalisme en militarisme en vurig voor een multiculturele samenleving. Tagore hield ook zo’n lezing in ARMINIUS, in 1920. In dat jaar werd in Darmstadt naar Tagore’s voorbeeld ‘De School van Wijsheid’ opgericht, en wel door een directe nazaat van graaf Keyserling, die in 1741 muziek bestelde voor slapeloze nachten met ‘een rustig doch vrolijk karakter’, te spelen door de klavecinist Goldberg, te componeren door diens leraar Bach.

TAGORE
Gouden bergen van Bach in het zuiverste Bengaalse vuur

‘A mind all logic is like a knife all blade. It makes the hand bleed that uses it.’
Met teksten als deze straalde de Bengaalse dichter, wijsgeer, filosoof en mysticus Rabindranath Tagore een rust en wijsheid uit die we eigenlijk ook vinden bij Bach.
Met de verteller Huib Ramaer dragen Erasmiaanse gymnasiasten zijn werk voor in een sfeervolle enscenering geïnspireerd door de peilloze diepten van de menselijke geest en verrijkt met geprojecteerde beelden van de slank bebaarde meester zelf.

Tagore won in 1913 de Nobelprijs voor de literatuur, converseerde met groten als Einstein en Gandhi en heeft velen geïnspireerd en beïnvloed, waaronder de dichter Yeats en onze eigen Frederik van Eeden.

Tagore was tevens musicus. Muziek was voor hem een op zichzelf staande weg naar waarheid.
In zijn geboortestreek leeft hij nog elke dag voort als componist van de volksliederen Amar Sonar Bangla en Jana Gana Mana, hèt volkslied van India.
Een groot schrijver en denker uit het oosten, gaat hier een spannende relatie aan met een groot componist en man van het geloof uit het westen. Een scène uit Tagore’s toneelwerk en gedichten uit de Gitanjali klinken samen met Bachs beroemde Goldberg Variaties.
Platgespeeld op klavecimbel en piano, klinkt Bachs zonnige werk hier in een unieke versie voor strijktrio. Een heilige drieëenheid in een universele versmelting van oost en west.
Zwieriger dan ooit toont de protestant Bach zich in de Bengaalse jurk van een guru, die als eerste Aziaat de Nobelprijs won en nog steeds voor heel veel mensen een grote inspiratiebron vormt.

Johann Sebastian Bach Goldbergvariaties
In een bewerking voor viool-altviool-cello

Met poëtische en dramatische teksten van de Bengaalse wijsgeer Rabindranath Tagore.

Zang Dhroeh Nankoe
Tabla Balli
Viool Laurens van Vliet
Altviool Janine Baller
Cello Eelco Beinema
Verteller Huib Ramaer
Indiase Dans Shashini en Sushma Munshi van het Erasmiaans Gymnasium

Voorafgaand aan de uitvoering bent u welkom in het tegenover gelegen museum Boijmans Van Beuningen. Vraag aan de kassa naar de speciale aanbieding van het combinatiekaartje Arminius&Boijmans. Zo kunt u om 13.30 uur uw culturele zondag starten met de zondagrondleiding langs 400 meesterwerken uit de verzameling van het museum.

zo 17 juni | 16.00 uur | Entree € 12,50/ 10,00 | concert & museum Boijmans : € 18,00 |
Toegang inclusief welkomstdrankje & programmaboekje

Reserveren en meer info:
T 010 436 38 00 | E salons@arminius.nu