Terug naar programma

Arminius! Rekkelijk!

di 16 juli 2024
field_543cf68e6c5fdPlan je bezoek Inschrijven nieuwsbrief

Bij de dood van Jacobus Arminius in 1609 klonk: ‘Er leefde in Holland een man die wie hem kenden niet genoeg konden waarderen en die wie hem niet waardeerden, nimmer genoeg hadden gekend’. Leer in dit bijzondere muzikale toneelstuk Arminius alsnog kennen en waarderen…
 

Kees Posthumus schreef de tekst en speelt de voorstelling samen met accordeonist Juul Beerda, de regie is in handen van Heleen Hennink.

Het wordt een muzikale voorstelling met liederen uit de zeventiende eeuw, waarin Arminianen (bavianen) en steile Calvinisten (slijkgeuzen) hun gelijk opeisen, soms in originele tekst, soms in geactualiseerde nieuwe teksten. Deze voorstelling wordt mogelijk gemaakt door het Remonstrants Broederschap Rotterdam.

Wie was Arminius eigenlijk? Was hij…

  • De kerkvader van de rekkelijke christenen die probeerde, de hoge Zwitserse bergen van Calvijn en de lage landen van Erasmus met elkaar te verzoenen?
  • De theoloog die ervoor pleitte, belijdenissen te herzien en te zien als menselijke geschriften?
  • De pastor die mensen op hun sterfbed wilde troosten?
  • De man uit Oudewater, wiens hele familie tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd uitgemoord door de Spanjaarden en die God het kwaad niet wilde aanrekenen?
  • De vogelvrij verklaarde die door zijn tegenstanders werd gedemoniseerd en om politieke bescherming van kwetsbare kerkelijke groepen vroeg?
  • De aartsvader van de Nederlandse cultuur van relativeren, polderen en voortschrijdend inzicht?


zondag 14 februari 2010/ 15.00 uur / toegang € 5,=