Terug naar programma

Armando en Oleg Lysenko

Sun 30 April 2017Inschrijven nieuwsbrief

In de voorstelling ‘Ik hoorde dat er geluisterd werd’ betreden schrijver en kunstenaar Armando (1929) en topaccordeonist Oleg Lysenko (1974, Oekraïne) samen het podium. In deze cross-over van literatuur en muziek, leest Armando voor uit eigen poëzie en proza en speelt Oleg Lysenko op bayan (Russische knopaccordeon) en op bandoneon. De muziek in het programma is van Victor Vlasov (Gulag Suite), Piotr I. Tsjaikovski (Oktober uit De Seizoenen, Op.37a), Jerzy Petersburski (Tango), Vittorio Monti (Czardas), Igor Strawinsky (Tango).

Armando (1929) is een hedendaagse uomo universale. Hij is een kunstenaar die zijn gedachtegoed verbeeldt in vele disciplines. Armando is schilder, tekenaar, beeldhouwer en etser. Maar hij is ook schrijver, filmer, theatermaker en tot 2003 violist. Armando werkt al tientallen jaren aan een oeuvre als een huis; een Gesamtkunstwerk met een aantal sterke en consistente thema’s die met eenvoud en kracht worden verbeeld.

Oleg Lysenko (1974) studeerde achtereenvolgens aan het muziekcollege van Poltava, de vermaarde Tchaikovsky Nationale Muziek Academie in Kiev en de Nederlandse Messiaen Academie. Aan het Rotterdamse Conservatorium specialiseerde hij zich in Argentijnse tango op bayan en bandoneon. Hij bracht verschillende CD’s uit en won prijzen op de Internationale Accordeon Competitie (IAC) in Castelfidardo, Italië.  Hij heeft o.a. gespeeld met het Rotterdams Philharmonisch Orkest, samen met de Russische bariton Dmitry Hvorostovsky. Oleg heeft een voorliefde voor genre-overschrijdende projecten waarbij beeldende kunst, literatuur en muziek elkaar aanvullen en in elkaar overvloeien.

Interview en muziekfragmenten uit Vrije Geluiden (VPRO): Interview, met op 5,45 min muziekfragment Peterburgsky Tango. Meer informatie via www.chabotmuseum.nl

Afbeelding: Armando en Oleg Lysenko tijdens de Try-out in MOA|Museum Oud Amelisweerd, 23-10-2016. foto Jef van Eynde