Terug naar programma

Aristoteles Ethica, hoe een geslaagd leven te leiden

Tue 14 January 2020Inschrijven nieuwsbrief

Met de Ethica schreef Aristoteles het eerste en misschien wel gelijk het beste zelfhulpboek in de Westerse geschiedenis. De vraag Wat is een geslaagd leven? staat hierin centraal. Aristoteles ontwikkelt zijn beroemde deugdenleer, waarin het ‘goede midden houden’ de grootste kans geeft op een geslaagd leven. Speciale aandacht is er voor vriendschap. Aristoteles onderscheidt drie soorten: op basis van nut, genot en voortreffelijkheid van karakter. Deze indeling kan ervoor zorgen dat je meer ontspannen met vrienden kunt omgaan. Filosoof Dries Boele legt de hoofdlijnen van de Ethica uit en Maarten Meester laat zien hoe Aristoteles van pas komt bij de oplossing van het milieuprobleem.

Daan Roovers is Denker des Vaderlands en voormalig hoofdredacteur van Filosofie Magazine

Dries Boele studeerde filosofie in Amsterdam en Parijs en is werkzaam als praktiserend filosoof met filosofisch consulentschappen, socratische gesprekken, dilemmatrainingen en denkateliers. Daarnaast geeft hij cursussen voor de Internationale School voor de Wijsbegeerte en organiseert hij filosofische vakanties in Zuid-Frankrijk en Griekenland. Hij leidt al meer dan 25 jaar een filosofisch café in Amsterdam.

Maarten Meester is publicist en spreker. Hij studeerde algemene literatuurwetenschap, journalistiek en filosofie (cum laude) en schreef diverse boeken alsook columns en artikelen in onder meer Volkskrant, Trouw en Filosofie Magazine. Recentelijk schreef hij de Meester-methode, waarin hij het denken van Aristoteles toepast op het milieuprobleem.

In de serie Bucketlist Filosofie staat elke keer een klassieker uit de filosofie centraal en wordt deze op een laagdrempelige, voor iedereen te volgen wijze behandeld. Bucketlist Filosofie is een succesvolle serie in de Rode Hoed naar een concept van Daan Roovers.