Terug naar programma

Antony Beevor: Rusland. Revolutie en burgeroorlog

za 12 november 2022
20:00Inschrijven nieuwsbrief

Antony James Beevor is voor zijn nieuwe boek Rusland. Revolutie en burgeroorlog 1917-1921 in Nederland. Onbedoeld is dat werk uiterst actueel: veel van het huidige Russische staatsbestel en van de Russische oorlog tegen Oekraïne heeft historische wortels in de periode van 1917 tot 1921. Hij gaat erover in gesprek met maatschappijhistoricus Marianne Klerk.

Zo schrijft Beevor over het verval van het tsaristische regime in Rusland aan het begin van de vorige eeuw, de opkomst van revolutionaire krachten en de twee revoluties van 1917 (het derde jaar van de voor Rusland rampzalig verlopende Eerste Wereldoorlog). De burgeroorlog die daarbij losbrak was niet alleen een gewapende strijd tussen de Roden en de Witten maar kende ook veel internationale inmenging. Wat maakt die periode zo tekenend voor de rest van de geschiedenis? Wat voor invloed heeft de internationale gemeenschap op een burgeroorlog? En hoe schep je achteraf een beeld van een conflict met zoveel verschillende stemmen?

Antony Beevor is een voormalig Brits officier, historicus en de auteur van veelgeprezen werken als D-Day, De Tweede Wereldoorlog, Stalingrad, Berlijn 1945 en De Slag om Arnhem. Van zijn boeken, die in meer dan dertig talen verschenen, werden wereldwijd miljoenen exemplaren verkocht. Hij baseert zich op Russische archieven, brieven, dagboeken en verslagen van ooggetuigen. Naast politieke leiders en hoge militairen komen ook burgers, arbeiders, boeren en soldaten aan het woord. De auteur heeft oog voor tal van veelzeggende details en belicht keer op keer de kwaadaardige verschrikkingen die met oorlogvoering gepaard gaan.

Marianne Klerk is maatschappijhistoricus. Zij onderzoekt de stad en de inwoners die haar vormen. Ze promoveerde aan de Erasmus Universiteit waarna ze vertrok naar de University of Oxford. Nu maakt ze programma’s, publiceert over stadscultuur, is senior lecturer aan Erasmus University College en fellow bij Debatpodium Arminius.

Voertaal: Engels.

Dit is een programma van Arminius in samenwerking met boekhandel Donner. Na afloop is er de mogelijkheid om een boek te kopen en indien gewenst te laten signeren.