Terug naar programma

Ahmed Aboutaleb. Overal de eerste

Sun 10 November 2019Inschrijven nieuwsbrief

Al 10 jaar bestuurt hij als burgemeester onze stad, Ahmed Aboutaleb. Verguisd en bejubeld, geliefd en soms gehaat. Wat betekent Aboutaleb voor de stad Rotterdam en de rest van de wereld?
Deze speciale editie van de politieke talkshow DRAAD staat helemaal in het teken van de (ongeautoriseerde) biografie die Ruben Koops en Elisa Hermanides over Ahmed Aboutaleb schreven. Koops en Hermanides zijn beiden te gast en vertellen onder leiding van Francisco van Jole over de totstandkoming van hun boek en natuurlijk over Aboutaleb: zijn karakter, zijn carrière en zijn omgeving. Aansluitend aan de boekpresentatie praten we hier met Aboutaleb-kenners en (politieke) vrienden en vijanden over door.

Over het boek
Als arme jongen uit het Rifgebergte droomde Ahmed Aboutaleb ervan dichter te worden in Bagdad, maar in plaats daarvan werd hij internationaal bekend als burgemeester van Rotterdam. Hij bereikte de top, omdat hij na zijn verhuizing naar Nederland keihard werkte om te integreren en carrière te maken. De jonge Aboutaleb was ambitieus – ambitieuzer dan zijn leeftijdsgenoten, met of zonder migratieachtergrond. Zijn gedrevenheid maakte hem een van de eerste spindoctors in Den Haag, de eerste Amsterdamse wethouder van Marokkaanse komaf, de eerste Marokkaanse Nederlander in de regering en de eerste islamitische burgemeester van een grote Europese stad. Ondertussen verhardde het integratiedebat: het werd steeds normaler om kritisch te zijn op migranten en hun kinderen. Hoe slaagde Aboutaleb erin om het gepolariseerde Nederland voor zich te winnen?

 

Zelf heeft Aboutaleb de afgelopen dertig jaar zijn verhaal op allerlei manieren verteld. Deze biografie kijkt verder dan Aboutalebs eigen perspectief: Elisa Hermanides en Ruben Koops bieden inzicht in het karakter, de ontwikkeling en de omgeving van deze ambitieuze politicus. Het is het onafhankelijke verhaal over Aboutalebs succes zonder de schaduwkanten ervan uit het oog te verliezen.

 

Over Ruben Koops

Ruben Koops (1986) is nieuwsverslaggever en politiek columnist bij Het Parool, gespecialiseerd in het Amsterdamse stadhuis. Hij werkte op de redacties van onder meer De Telegraaf, Radio Nederland Wereldomroep en BNR Nieuwsradio.

Over Elisa Hermanides

Elisa Hermanides (1982) is financieel journalist bij Trouw. Zij werkte als onderzoeksjournalist, politiek verslaggever en columnist voor Het Parool. Ook was zij mede-initiatiefnemer en presentator van het programma Park Politiek van AT5. Zij begon haar carrière bij Het Financieele Dagblad.

Dit programma wordt georganiseerd door Arminius, LOKAAL en de Bezige Bij.