Terug naar programma

AD 010-debat: Hoe verder met Museum Boijmans Van Beuningen?

ma 3 juli 2023
20:00Inschrijven nieuwsbrief


Programmamaker

Sanne Poot
Meer informatie


Debatpodium Arminius · AD 010-debat: Hoe verder met Museum Boijmans Van Beuningen?

De renovatie van Museum Boijmans Van Beuningen dreigt vele miljoenen euro’s duurder te worden dan aanvankelijk werd gedacht. Hoe het museum er in de toekomst uit moet zien, staat nog niet vast. Wil Rotterdam vasthouden aan een ambitieuze renovatie, ook als die veel duurder wordt dan geraamd? En hoe lang moet Rotterdam het daardoor zonder het geliefde museum doen? Of moet het toch maar een sobere opknapbeurt worden, die minder tijd én geld kost?

Tijdens het AD 010-debat gaan we daarover in gesprek met architect Francine Houben, museumdirecteur Ina Klaassen, wethouders Maarten Struijvenberg (Financiën, Organisatie, Dienstverlening en Grote Projecten) en Said Kasmi (Onderwijs, Cultuur en Evenementen), Rotterdamse raadsleden, cultuurliefhebbers en wijkbewoners. Politiek verslaggever Peter Groenendijk leidt de avond in. Programmamaker Sanne Poot modereert de avond.

Programma:

  • Inleiding door Peter Groenendijk (verslaggever AD)
  • Ina Klaassen (directeur Boijmans Van Beuningen) en Francine Houben (Mecanoo) over de stip op de horizon voor Boijmans. Hoe kijken zij naar de toekomst van het museum? Heb je zelf een vraag aan de architect of museumdirecteur? Stuur deze vast in via de socials van Debatpodium Arminius of het AD Rotterdams Dagblad om de kans te vergroten dat deze aan bod komt.
  • Wethouders Maarten Struijvenberg (Financiën, Organisatie, Dienstverlening en Grote Projecten) en en Said Kasmi (Onderwijs, Cultuur en Evenementen) over wat zij verwachten van het museum. Hoe nemen zij Rotterdammers mee in de besluitvorming over de toekomst?
  • Rondje door de zaal langs Rotterdamse raadsleden/betrokkenen: De Rotterdamse gemeenteraad moet uiteindelijk overtuigd zijn van het ontwerp van het museum én de kosten die erbij komen kijken. Hoe kijken zij daarnaar? Welke scenario’s zijn reële opties? Zou het museum ook veel sneller weer open kunnen?

Achteraf kan aan de bar nog worden nagepraat.

Dit is een programma van het AD Rotterdams Dagblad in samenwerking met Debatpodium Arminius. 

Ina Klaassen (1969) is sinds 2019 directeur van Museum Boijmans Van Beuningen. Sinds het vertrek van mede-directeur Sjarel Ex, in 2022, staat zij solo aan het roer van het museum. Mede door haar ervaring met grote bouw- en organisatieprojecten in het verleden is zij voor het museum de aangewezen persoon om de verbouwing en vernieuwing van Museum Boijmans Van Beuningen tot stand te brengen. Dit in samenwerking met gemeente, architect en de rest van de stad Rotterdam. Ina Klaassen groeide op in Groningen en studeerde daar aan de kunstacademie Minerva en studeerde Kunst & kunstbeleid aan de Rijksuniversiteit Groningen.

 

Francine Houben is oprichtend partner en creatief directeur van Mecanoo (1984). Gebouwen van haar hand staan over heel de wereld. In Rotterdam maakte ze indruk met de sociale woningbouw op het Kruisplein. Voor het museum en in opdracht van de gemeente werkt ze aan de renovatie en vernieuwing van het museum Boijmans van Beuningen.

Maarten Struijvenberg (Leefbaar Rotterdam) is wethouder Financiën, Organisatie, Dienstverlening en Grote Projecten.

Said Kasmi (D66) is wethouder Onderwijs, Cultuur en Evenementen.

Peter Groenendijk is politiek verslaggever Rotterdam voor AD Rotterdams Dagblad.