Terug naar programma

Aandachtslezing Leugen & Waarheid door Bas Heijne

do 27 oktober 2022
20:00Inschrijven nieuwsbrief

Waarom groeit het wantrouwen jegens de wetenschap? Waarom trekken mensen zich steeds minder aan van feiten? Waarom is identiteit zo’n heet hangijzer geworden, in de politiek en in ons eigen leven? Waarom kost het zo veel moeite de zwarte bladzijden van onze geschiedenis onder ogen te zien? Waarom verdwijnt religie niet? Waarom is racisme zo hardnekkig? Hoe komt het dat de mens zowel goedmoedig is als uitermate gewelddadig? Bas Heijne gaat in deze lezing op zoek naar het verhaal achter het dagelijkse rumoer en de krantenkoppen. Hij sprak met denkers en wetenschappers (onder anderen Peter Pomerantsev, Angela Saini, Elaine Pagels, Martin Hägglund en Géraldine Schwarz) over grote kwesties die het debat in onze tijd bepalen. Samen vormen deze gesprekken een diepgravend portret van onze verwarrende tijd. Waarbij ook u zelf aan het denken wordt gezet.

Bas Heijne is de auteur van essays als Onredelijkheid, Moeten wij van elkaar houden, Onbehagen, Wereldverbeteraars en Mens/onmens. Hij is verbonden aan NRC Handelsblad. In 2017 kreeg hij de P.C. Hooft-prijs voor zijn gehele oeuvre.

Boekhandel V/h Van Gennep zal aanwezig zijn met een boekentafel en er is gelegenheid te signeren.

Over de Aandachtslezing
Luistergoud, Coalitie Erbij Rotterdam en Arminius organiseren jaarlijks de Aandachtslezing. Experts verkennen vanuit verschillende wetenschappelijke invalshoeken de maatschappij op hun samenhang en betekenis. Waar, wanneer, waarvoor en bij wie heeft welke aandacht betekenis en waar wordt het gemis eraan nu juist zichtbaar?

Voorafgaand aan de lezing wordt weer de Aandachtsaward uitgereikt, voor mensen die zich met aandacht inzetten voor de samenleving. Prijzen die mooie sociale initiatieven in het zonnetje zetten.

 

Heeft u een kortingscode via Luistergoud,  Coalitie Erbij of Luisterlijn, gebruik dan deze ticketshop.

* In geval van onverwachte nieuwe coronamaatregelen kunnen zaaltickets worden omgezet in livestream tickets. Restitutie van tickets is helaas niet mogelijk.

Livestreamtickets
Er zijn voor deze avond twee soorten kaarten: zaaltickets en livestream tickets.  Ook met livestreamtickets is het mogelijk vragen te stellen aan de sprekers. Nadat je een livestream ticket gekocht hebt, ontvang je automatisch een ticket-mail met daarin de link naar de livestream. Niet ontvangen? Check je spambox en/of controleer je andere mailboxen. Mail anders naar publiciteit@arminius.nl.