Terug naar programma

Aandachtslezing 2023 door Marjan Slob, Denker des Vaderlands

do 9 november 2023
20:00

entree
zaal 15,- | livestream 10,-

studenten en Rotterdampas
12,50

Zaal- en Livestreamtickets
Inschrijven nieuwsbrief


Programmamaker

Hans Kennepohl
Meer informatie

Aandacht is ons meest intieme bezit. Door aandacht te hebben, kun je zelf je doelen bepalen. Van binnenuit, op je eigen voorwaarden. Maar er liggen ‘commerciële aandachtsrovers’ op de loer, die jouw aandacht willen kapen, aldus de Duitse filosoof Thomas Metzinger. Zijn Amerikaanse collega Matthew Crawford spreekt van een ‘aandachtscrisis’, en klaagt dat er nu zelfs al pop-up reclames verschijnen op de schermpjes van de pinapparaten waarmee hij kleine aankopen betaalt.

In deze lezing roept Marjan Slob, Denker des Vaderland, op tot verzet tegen deze gevaarlijke opdringerigheid. Ze legt uit wat het belang van aandacht is, en hoe aandachtstechnieken je kunnen helpen om te worden wie je wilt zijn. Cultiveer je bewustzijn. Laat je aandacht rustig grazen en je zult gaan merken waar je waarde aan hecht. Voorafgaand aan de lezing wordt de Aandachtsaward uitgereikt, voor mensen die zich met aandacht inzetten voor de samenleving. Prijzen die mooie sociale initiatieven in het zonnetje zetten.

Marjan Slob is filosoof en essayist. Ze schrijft voor verschillende publieke media, waaronder de Volkskrant. Vrij werk van haar hand: Foute fantasieën (2007), Hersenbeest (2016, winnaar Socratesbeker), De lege hemel (2020, winnaar J. Greshoff-prijs), Door de bomen het huis (2022). Van 2023 tot 2025 is zij Denker des Vaderlands.

Boekhandel V/h Van Gennep zal aanwezig zijn met een boekentafel en er is gelegenheid te signeren.

Over de Aandachtslezing
Luistergoud, Coalitie Erbij Rotterdam en Arminius organiseren jaarlijks de Aandachtslezing. Experts verkennen vanuit verschillende wetenschappelijke invalshoeken de maatschappij op hun samenhang en betekenis. Waar, wanneer, waarvoor en bij wie heeft welke aandacht betekenis en waar wordt het gemis eraan nu juist zichtbaar?

Dit programma wordt georganiseerd door Debatpodium Arminius, Luistergoud en Coalitie Erbij.

Marjan Slob
(foto: Robert van Hall)