Terug naar programma

Aandachtslezing 2023 door Marjan Slob, Denker des Vaderlands

do 9 november 2023
20:00Inschrijven nieuwsbrief


Programmamaker

Hans Kennepohl
Meer informatie


Aandacht is nodig om een goed leven te leiden. Het sturen van je aandacht is het belangrijkste middel dat je hebt om te komen tot een bewustzijnstoestand die goed is, waar jij je ook goed bij voelt. Maar er liggen commerciële aandachtsrovers op de loer, die jouw aandacht willen kapen. Zij zenden ‘alerteringssignalen’ uit die wij vanwege onze biologie moeilijk kunnen weerstaan.

Dit is de visie van de Duitse filosoof Thomas Metzinger. Zijn Amerikaanse collega Matthew Crawford spreekt zelfs van een ‘aandachtscrisis’. In deze lezing roept Marjan Slob, Denker des Vaderlands, op tot verzet tegen deze gevaarlijke opdringerigheid. Ze legt uit wat het belang van aandacht is en hoe aandachtstechnieken als meditatie je kunnen helpen. Laat je aandacht rustig grazen en je zult gaan merken waar je waarde aan hecht. Aandacht is nodig om in de breedte een goed leven te leiden. Als mens, als vriend en zeker ook als burger.

Het maatschappelijk debat over digitale technologieën richt zich vaak op het beschermen van privacy. Slob vindt het beschermen van ons eindige, kostbare vermogen tot aandacht tegen de commerciële aandachtsrovers minstens zo belangrijk. Ze pleiten ervoor het beschermen van aandacht als een publieke taak te zien. Want grip krijgen op je eigen aandacht is de weg naar persoonlijk en collectief geluk.

Voorafgaand aan de lezing wordt de Aandachtsaward uitgereikt, voor mensen die zich met aandacht inzetten voor de samenleving. Prijzen die mooie sociale initiatieven in het zonnetje zetten. Presentatie: Toon Voorham, uitreiking prijzen: Lucas Meijs.

De Remonstrantse Gemeente Rotterdam organiseert naar aanleiding van deze lezing op 21 januari een zinlunch. Klik hier voor meer informatie.

Over de Aandachtslezing
Luistergoud, Coalitie Erbij Rotterdam en Arminius organiseren jaarlijks de Aandachtslezing. Experts verkennen vanuit verschillende wetenschappelijke invalshoeken de maatschappij op hun samenhang en betekenis. Waar, wanneer, waarvoor en bij wie heeft welke aandacht betekenis en waar wordt het gemis eraan nu juist zichtbaar?

Dit programma wordt georganiseerd door Debatpodium Arminius, Luistergoud en Coalitie Erbij.

 

Marjan Slob is filosoof en essayist. Ze schrijft voor verschillende publieke media, waaronder de Volkskrant. Ze publiceerde verschillende boeken als Foute fantasieën (2007), Hersenbeest (2016, winnaar Socratesbeker), De lege hemel (2020, winnaar J. Greshoff-prijs), Door de bomen het huis (2022). Van 2023 tot 2025 is zij Denker des Vaderlands. Foto: Robert van Hall.