Terug naar programma

Aandachtlezing Damiaan Denys: waarom zijn we gelukkig èn depressief?

5 november 2020
20:00

entree
€15/ online: €10

Koop kaarten

Dit programma is de volgen live in de zaal en online via Zoom. Kaartkopers die een online ticket aanschaffen ontvangen voorafgaand aan het programma de inloggegevens voor Zoom op hun e-mailadres.

Er is iets geks aan de hand. Nederland behoort tot de gelukkigste landen ter wereld. Nooit eerder was de welvaart hoger, rijkdom groter en levenskwaliteit beter. Nederland staat aan de top van de wereld in onderwijs, leefomgeving, gezondheid, veiligheid en welzijn. Toch lijden vier op de tien Nederlanders eens in hun leven aan een psychische stoornis en zijn jaarlijks een miljoen mensen in behandeling voor psychische klachten. We zijn gelukkiger dan ooit, maar ook zieker dan ooit. Hoe kunnen we deze paradox begrijpen? Verwachten we te veel van het leven? Is de druk om gelukkig te zijn te groot?

Damiaan Denys is filosoof en hoogleraar psychiatrie. Zijn wetenschappelijk onderzoek richt zich op de toepassing van diepe hersenstimulatie naar psychiatrische aandoeningen. Hij was voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie tussen 2015-2019. Sinds 2013 brengt Denys wetenschap in het theater. Hij schreef en speelde een theatermonoloog over angst die werd opgevoerd in België en Nederland.

Over de Aandachtslezing
Luistergoud, Mara, Samen010 en depbatpodium Arminius organiseren jaarlijks de Aandachtslezing. Experts verkennen vanuit verschillende wetenschappelijke invalshoeken de maatschappij en aandacht op hun samenhang en betekenis. Waar, wanneer, waarvoor en bij wie heeft welke aandacht betekenis en waar wordt het gemis eraan nu juist zichtbaar?

Voorafgaand aan de lezing wordt de Aandachtsaward uitgereikt, voor mensen die zich met aandacht inzetten voor de Rotterdamse samenleving.

Let op: in verband met de covid-19 crisis kunnen we niet garanderen dat dit programma op donderdag 5 november 2020 plaatsvindt. Mochten er beperkende RIVM-maatregelen gelden op 5 november 2020, dan kan de Aandachtslezing verplaatst worden naar donderdag 28 januari 2021. We houden ticketkopers via mailings op de hoogte. Het is hierbij uiteraard mogelijk uw ticket te retourneren.

Indien u gebruikt maakt van de kortingscode van Luistergoud, zullen zij u later eenmaal een nieuwsbrief toesturen.