Terug naar programma

Aandachtslezing Damiaan Denys: waarom zijn we gelukkig èn depressief?

do 11 november 2021
20:00Inschrijven nieuwsbrief

Er is iets geks aan de hand. Nederland behoort tot de gelukkigste landen ter wereld. Nooit eerder was de welvaart hoger, rijkdom groter en levenskwaliteit beter. Nederland staat aan de top van de wereld in onderwijs, leefomgeving, gezondheid, veiligheid en welzijn. Toch lijden vier op de tien Nederlanders eens in hun leven aan een psychische stoornis en zijn jaarlijks een miljoen mensen in behandeling voor psychische klachten. We zijn gelukkiger dan ooit, maar ook zieker dan ooit. Hoe kunnen we deze paradox begrijpen? Verwachten we te veel van het leven? Is de druk om gelukkig te zijn te groot?

Damiaan Denys is filosoof en hoogleraar psychiatrie. Zijn wetenschappelijk onderzoek richt zich op de toepassing van diepe hersenstimulatie naar psychiatrische aandoeningen. Hij was voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie tussen 2015-2019. Sinds 2013 brengt Denys wetenschap in het theater. Hij schreef en speelde een theatermonoloog over angst die werd opgevoerd in België en Nederland.

Over de Aandachtslezing
Luistergoud, Mara, Samen010 en Arminius organiseren jaarlijks de Aandachtslezing. Experts verkennen vanuit verschillende wetenschappelijke invalshoeken de maatschappij en aandacht op hun samenhang en betekenis. Waar, wanneer, waarvoor en bij wie heeft welke aandacht betekenis en waar wordt het gemis eraan nu juist zichtbaar?

Voorafgaand aan de lezing wordt de Aandachtsaward uitgereikt, voor mensen die zich met aandacht inzetten voor de Rotterdamse samenleving. Deze wordt bekend gemaakt door Lucas Meijes, hoogleraar Filantropie en Vrijwilligerswerk. Presentator: Toon Voorham.

De Aandachtslezing met Damiaan Denys is door corona verplaatst naar 11 november 2021. Heeft u een ticket voor de oude datum? Dan kunt uw deze gewoon gebruiken. Let op: zaalkaarten worden verkocht onder de verwachting dat  Arminius op 11 november weer veel bezoekers kan ontvangen. Ingeval van coronamaatregelen kan een gedeelte of mogelijk zelfs alle zaalkaarten omgezet worden in online tickets. Restitutie is helaas niet mogelijk. We hopen op uw begrip hiervoor.

Dit programma is live in Arminius bij te wonen, en online. In de ticketshop vind u de verschillende ticketsoorten. Wanneer u een online ticket aanschaft ontvangt u voorafgaand aan het programma een Youtube-link per e-mail. Ook online is er de mogelijkheid vragen te stellen. Indien u gebruikt maakt van de kortingscode van Luistergoud zullen zij u later eenmaal een nieuwsbrief toesturen.