Terug naar programma

24u Cultuur: Stargazing in the City

Mon 9 July 2012
22:00Inschrijven nieuwsbrief

In het kader van 24 uur cultuur nodigt Arminius je uit om naar het Museumpark te komen en samen met sterrenkundejournalist Govert Schilling te kijken naar het adembenemende heelal! Schilling geeft deze avond een heel toegankelijke lezing over astronomie en geeft uitleg bij het sterrenkijken. Start om 22.00 uur na de enthousiaste toelichting op de geprojecteerde foto’s op het doek van de Pleinbioscoop en daarna kun je met astronomen op diverse plekken in het Museumpark zelf sterrenkijken door één van de opgestelde telescopen.

De sterrenkunde wordt vaak omschreven als de oudste wetenschap. Er bestaat geen twijfel over dat de aanblik van de majestueuze Melkweg, die zich op een heldere nacht als een band van sterlicht langs de hemel uitstrekt, voor mensen uit alle tijdperken en culturen een indrukwekkend verschijnsel moet zijn geweest.  Nu geldt de sterrenkunde als een van de modernste en meest dynamische wetenschappen, die de meest geavanceerde technologieën eningewikkeldste technieken gebruikt die onderzoekers ter beschikking staan.

Govert Schilling (1956) is eindredacteur van allesoversterrenkunde.nl en is Nederlands beroemdste sterrenkundejournalist. Met enthousiasme en passie schrijft hij over astronomie en ruimteonderzoek voor kranten en tijdschriften in binnen- en buitenland. Hij publiceerde tientallen boeken over uiteenlopende sterrenkundige onderwerpen, waaronder Handboek sterrenkunde (Fontaine Uitgevers, zesde geheel herziene druk 2012).

Stargazing in the City is een samenwerking van Arminius met de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) en de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA).

Zaterdag 15 september 2012 | 22u | entree gratis

LET OP: locatie Museumpark Rotterdam

Wil je je voorbereiden op Stargazing in the City door Govert Schilling op zaterdag 15 september? Sinds 23 juli is zijn nieuwe boek: “Kleine Twitter Cursus van het Heelal” gepubliceerd.

Grote vraag: kun je 140 van de grootste natuurkundige vraagstukken terugbrengen tot de essentie in 140 tekens… ? Kort antwoord: ja! – Unieke reis door het heelal aan de hand van basale en meer uitdagende vragen.

– Elk onderwerp behandeld in een serie ’tweets’: korte tekstjes van maximaal 140 tekens
– Geschreven door twee vooraanstaande wetenschapsschrijvers
– Geïnspireerd door Goverts populaire ’twursussen’ in de Volkskrant en op Twitter
– Serieuze onderwerpen met humor benaderd en aanstekelijk opgeschreven

Kleine Twitter Cursus van het Heelal
Auteurs Govert Schilling en Marcus Chown
ISBN 978-90-5956-430-5
Eerste druk juli 2012
Nederlands, 302 pagina’s
Prijs € 17