20.00u. Debat: Rellen in Rotterdam
Los Angeles 1992, Parijs 2005, Rotterdam 2007
Een kille decemberavond in Rotterdam. Een groepje jongeren trekt de aandacht als zij, achtervolgd door bewakingspersoneel, de Bijenkorf uitrent de Coolsingel op. Eén van hen wordt geraakt door een auto die uitwijkt voor de rest van de groep. Een woordenwisseling volgt en loopt uit de hand. De chauffeur krijgt een paar rake klappen en de auto wordt op zijn kant gegooid. De politie grijpt zeer hardhandig in, terwijl omstanders foto’s en video-opname’s met hun telefoons maken. Nog dezelfde avond zendt TV Rijnmond de beelden uit en een dag later volgen alle landelijke televisiezenders.
De Rotterdamse wethouder van veiligheid is te gast in Nova, maar haar verzoenende woorden worden hard onderuit gehaald door collega-wethouders die spreken over een hardere aanpak van dit soort jongeren. Die nacht worden zes auto’s aan de Coolsingel in brand gestoken en in winkelcentrum Zuidplein worden ’s ochtends vroeg 200 winkelruiten ingeslagen. De rellen verhevigen met de dag en als op de vierde dag het eerste dodelijke slachtoffer valt, wordt het leger ingeschakeld.
Iedereen is het er over eens dat dit incident slechts de aanleiding was voor de woede-uitbarsting. Een woede die al heel lang aanwezig was onder een groeiende groep jongeren in Rotterdam: kansarm, zonder werk en gestigmatiseerd. Een gesignaleerd probleem dat door de lokale bestuurders niet is aangepakt, omdat er geen overeenstemming bereikt kon worden tussen de verschillende partijen over de invulling van die aanpak.
Wat doe je als je in het nauw gedreven wordt door de werkelijkheid? In de voorsteden van Parijs kozen jongeren voor harde actie. Ze lieten een spoor van uitgebrande auto’s en ingegooide ruiten achter. Hoe groot is de kans dat dit in Rotterdam gebeurt? Welke indicatoren zijn er? En belangrijker, wat zijn de oorzaken?
Een debat met Orhan Kaya (wethouder cultuur en participatie), Jan Dirk de Jong (onderzoeker), Johan Hagenus (opbouwwerker Delfshaven) en Abdellah Dami (moderator).
Toegang gratis.
Het debat Rellen in de stad vindt plaats in het kader van de hiphopera Atalanta, die van 26 september t/m 21 oktober te zien is in Theater Hal 4.