Zuid vooruit! Kan Rotterdam dit alleen?
Na het Pact op Zuid, schiet het rijk Rotterdam nu te hulp met het Nationaal Programma Kwaliteitssprong Zuid. Rotterdam Zuid heeft volgens burgemeester Aboutaleb, minister Donner en de commissie Deetman en Mans namelijk een ‘onnederlands groot probleem’, dat Rotterdam niet alleen aan kan. Deze uitspraak kwam alle Nederlandse huiskamers binnen via de nationale media. Zitten de bewoners en ondernemers op Zuid wel op deze publiciteit te wachten?
Wat er precies gaat gebeuren om de voorgenomen kwaliteitssprong op Zuid mogelijk te maken, weten we nog niet. De concrete maatregelen worden nu door de samenwerkende partijen bepaald. Daarom is het tijd voor een debat voordat de plannen al beklonken zijn.
Volgens de commissie is Rotterdam Zuid een zaak van ‘nationaal belang’. Wat verklaart en betekent deze nationale investering in Zuid? Kan Rotterdam het inderdaad niet alleen? Architect Reimar von Meding stelde in Trouw de vraag of we deze nationale aanpak wel moeten willen, omdat er nu nog een bestuurlijke laag mee gaat bemoeien. Hoe zorg je ervoor dat wijkaanpak ook terecht komt bij de mensen waar het beleid over gaat?
En komt dat belang van het Rijk wel overeen met die van de ondernemers op Zuid? Volgens Harry-Jan Bus, directeur van Theater Walhalla op Katendrecht, is er niets mis met een goede voogd, mits die zijn portemonnee trekt. Maar dan moet die voogd wel een lange adem hebben, doorzetten en wijken zoals Katendrecht niet nu al opgeven. Of werkt de nieuwe nationale aanpak het lokale initiatief juist tegen? Stadsontwikkelaar Vincent Taapken ziet de kracht van Zuid in de bestaande lokale initiatieven. Deze hebben geen top-down beleid nodig, maar moeten juist worden herkend en erkend.
Hoe kan Zuid het van het Nationale Programma profiteren? Een debat over hoe het programma ‘van bovenaf’ de initiatieven van ‘van onderaf’ tegenwerkt of juist kan versterken. Debatleider van deze avond is Nico Haasbroek en de sprekers zijn;
- Ed Goverde, voorzitter dagelijks bestuur deelgemeente Charlois
- Dennis Lausberg, regiodirecteur Charlois Woonstad Rotterdam
- Vincent Taapken, stadsontwikkelaar bij New Industry
- Reimar von Meding, architect bij KAW architecten en adviseurs
- Harry-Jan Bus, directeur theater Walhalla in Katendrecht
- Willem van Spijker, Van Vieren adviesbureau
Dit debat is een samenwerkingsverband van Arminius en AIR, het architectuurcentrum van Rotterdam.
woensdag 7 december 2011 | 20u | entree € 5 euro
Studenten, RdamPas en 65+ Pas gratis