Terug naar programma

Shell in hoger beroep

vr 12 april 2024
20:00



Inschrijven nieuwsbrief

Wat gebeurt er tijdens de zittingsdagen van het hoger beroep in de historische Klimaatzaak tegen Shell? Tijdens Milieudefensie On Tour krijg je het antwoord op deze én andere vragen.

Blijft het historische vonnis in de Klimaatzaak van Milieudefensie tegen Shell staan? Dat is de vraag na de zittingsdagen van het hoger beroep dat Shell aanspande. Sinds de uitspraak heeft Shell weinig gedaan om zijn klimaatbeleid te verbeteren. Welke argumenten werden er uitgewisseld in de rechtbank? En wat gaat het bedrijf de komende jaren doen?

Onder leiding van Milouska Meulens blikken we met onder anderen klimaatjurist Laura Burgers en campaigner Nine de Pater terug op de zittingsdagen, bespreken we Shell’s plannen met Mark van Baal (Follow This) en onderzoeker Vatan Hüzeir (Changerism, Fossielvrij) en analyseren we de impact van de originele zaak met Rebekka de Wit (theatermaker De Zaak Shell). Ook actrice Malou Gorter draagt bij met een performance.

Mark van Baal
Mark van Baal is de oprichter van Follow This, een groep van meer dan 8.000 groene aandeelhouders die is uitgegroeid tot Big Oils grootste katalysator. Volgens The Guardian “leidt Follow This aandeelhoudersrebellieën om de klimaatcrisis aan te pakken”. Follow This dwong vijf olieconcerns – Shell, Equinor, BP, Phillips 66, en Chevron – om schoorvoetend verantwoordelijkheid te nemen voor hun productemissies (Scope 3). De uiteindelijke missie van Follow This is dat aandeelhouders olie- en gasbedrijven overtuigen om hun volle gewicht achter de energietransitie naar fossiel naar duurzaam.

Rebekka de Wit is schrijver en performer. Ze is columnist bij de Groene Amsterdammer en de Standaard, publiceerde de roman We komen nog één wonder tekort en de essaybundel Afhankelijkheidsverklaring.

Op dit moment werkt ze aan een essaybundel rond taal en de klimaatcrisis en een solovoorstelling die in 2025 in première zal gaan. Ook werkt ze op dit moment met Anoek Nuyens aan een dramaserie voor de Nederlandse televisie over de staalfabriek Tata Steel in IJmuiden.

Rebekka de Wit is artistiek medewerker van Bureau Vergezicht, het kersverse theatergezelschap dat zij samen met mede-makers Anoek Nuyens en Erik Whien en zakelijk leider Lene Grooten bestiert. Bureau Vergezicht maakt onderzoekende en meeslepende verhalen over macht, klimaat en gedeelde verantwoordelijkheid. Het gezelschap onderzoekt de rol die kunstenaars kunnen spelen in een wereld waar de klimaatcrisis aan de hand is en zet burgers, multinationals en de politiek aan tot denken én handelen ver voorbij de theaterzaal.

Samen met Anoek maakte zij de theatervoorstellingen Tenzij je een beter plan hebt en De zaak Shell die in binnen- en buitenland te zien was. Voor De zaak Shell ontvingen Anoek en Rebekka de regieprijs 2021 en een nominatie voor het Nederlands Theaterfestival. Tevens won Jaap Spijkers voor zijn rol als CEO in De zaak Shell een Arlecchino.

fotograaf: Sofie Gheyens

Nine de Pater
Nine de Pater is campaigner bij Milieudefensie. Ze was één van de drijvende krachten achter de historische overwinning in de klimaatzaak tegen Shell. Samen met het team van Roger Cox bereidt zij tevens het hoger beroep voor, dat Shell na de initiële uitspraak aanspande. Foto: RKeus

Laura Burgers
Laura Burgers is jurist en schrijver. In 2020 promoveerde ze op de democratische legitimiteit van rechterlijke rechtsvorming in klimaatrechtszaken. Laura is een van de nationale experts binnen het VN-programma Harmony with Nature, dat zich buigt over rechten voor natuur, ook wel Earth Jurisprudence. Ze doet momenteel onderzoek naar een transnationale beweging waarin stukken natuur eigen rechten krijgen. Als schrijver publiceerde Laura twee jeugdboeken met haar vader en diverse essays en andere publicaties voor o.a. Mr. Online, Brainwash en de essaybundel De stem van de Noordzee.

Malou Gorter
Malou Gorter is actrice voor zowel theater, film als televisie. Voor haar rol Merel Larooi-van Voorst in de serie Oogappels krijgt ze in 2021 de AD Mediaprijs voor ‘Beste personage in een dramaserie’. Op televisie zien we haar ook als Joyce in de tv-serie De verschrikkelijke jaren tachtig en op het theater was zij onder meer te zien in de voorstelling De plantage van onze voorouders bij Orkater en in de operette De dappere soldaat. Voorjaar 2024 zal Gorter te zien zijn in de tv-serie De Joodse raad.

Vatan Hüzeir is directeur van denk- en doetank Changerism, gericht op klimaatverandering en de energietransitie. Voor zijn onderzoek naar Shell ‘Dirty Pearls’ haalde hij documenten uit archieven over de hele wereld naar boven. De resultaten dit onderzoek werden o.a. gepubliceerd door Follow The Money. Vatan doet promotieonderzoek naar systeemkritiek onder klimaatactivisme bij de Erasmus Universiteit en is voorzitter van Fossielvrij NL.

Milouska Meulens is presentator en schrijver. Ze werkte als presentator voor onder meer NOS, BNNVARA en VPRO. In 2006 was Milouska de mol in het programma Wie is de Mol? Tegenwoordig presenteert ze De Nacht Is ZWART op NPO Radio 1 en heeft ze een maandelijkse column in de JAN. Milouska Meulens is de auteur van drie kinderboeken Elin (2021), Mondi (2022) en Er was ook eens (november 2023). In maart 2024 verscheen haar eerste boek voor volwassenen, Moederland, over rouw en de relatie met haar ouders.

Dit programma wordt georganiseerd door Milieudefensie.

Bekijk hier de programma’s van Arminius.