Terug naar programma

Kunst op straat, slopen of behouden?

vr 10 november 2023
10:00



Inschrijven nieuwsbrief

Steeds meer instellingen, bedrijven en gemeenten spannen zich in om kunstwerken uit de tijd van de wederopbouw te bewaren voor toekomstige generaties. De zogenaamde ‘wederopbouwkunst’ (1945-1965) is een relatief jonge kunstvorm die nog weinig bescherming geniet. Volgens stichting Henkes zijn er inmiddels honderden kunstwerken verdwenen door ‘de bouw- en sloopwoede van Nederland’. Zo is een wandschildering uit 1954, gemaakt door de Rotterdamse kunstenaar Dolf Henkes (1903 – 1989) in het najaar van 2021 tijdens een verbouwing gesloopt. De stichting vraagt om meer aandacht, respect en bescherming van wederopbouwkunst, net als andere kunstwerken in de openbare ruimte.

Wat is de betekenis van kunst op straat? Wat is de waarde van wederopbouwkunst voor Nederland? Heeft een kunstwerk recht op behoud en hoe wegen we op een goede manier wat we wel en niet willen bewaren? De vragen worden besproken door sprekers als Ramsey Nasr (essayist, acteur en voormalig Dichter des Vaderlands), Tanja Karreman (adviseur Rijkscollectie Percentagekunst), Christiaan Alberdingk Thijm (advocaat, gespecialiseerd in auteursrecht) en David Bade (beeldend kunstenaar). Moderator is Noraly Beyer (voormalig nieuwslezer Surinaamse Televisie Stichting en NOS Journaal).

Dit is een programma van Stichting Henkes in samenwerking met de Hogeschool Rotterdam.

Essayist, acteur en voormalig Dichter des Vaderlands, Ramsey Nasr vertelt over het belang van kunst voor de stad.

Foto: Dim Balsem

Kunstenaar David Bade verzorgt een column.

Foto: Luc Lodder

Architect Dikkie Scipio gaat in op wat we moeten behouden in het straatbeeld en wat weg mag.

Adviseur Rijkscollectie Percentagekunst, Tanja Karreman, gaat in op wat wederopbouwkunst is en wat de waarde ervan is voor Nederland.

Foto: Lard Buurman

Advocaat Christiaan Alberdingk Thijm zal ingaan op de rechten van een kunstwerk.

Foto: Merlijn Doomernik