Terug naar programma

Jan Rotmans – Hoe ziet onze havenstad er over 50 jaar uit?

do 22 februari 2024
20:00



Inschrijven nieuwsbrief


Programmamaker

Sanne Poot
Meer informatie


Dit programma is uitverkocht. Vaak komen er via TicketSwap weer tickets vrij.

Er zijn nog wel livestream tickets verkrijgbaar!

 

Hoe ziet de havenstad eruit in de toekomst? Jan Rotmans, hoogleraar Transitiekunde ziet een Randstad en een Kantstad voor zich. Waar past de Rotterdamse haven in dit beeld? En hoe bereiden we ons voor op de toekomst? Daar gaat Rotmans op in tijdens een lezing in Arminius.

Rotmans verwacht voor de toekomst meer chaos, maar denkt ook dat we kunnen leren van crises. “In vorige grote transformaties, zoals halverwege de negentiende eeuw met de industrialisering, waren het kunstenaars, schrijvers en filosofen die invulling gaven aan die verbeeldingskracht. Nu kan dat misschien worden aangevuld door andere creatievelingen, zoals hackers, architecten, mensen die digitaal creatief zijn.”

Na de lezing volgt een paneltalk met creatievelingen die zo hun eigen oplossingen hebben voor een toekomstbestendige havenstad. De namen voor het panel worden binnenkort bekendgemaakt. Wie een goed idee heeft, kan dat die avond ook pitchen bij Rotmans en het panel, stuur daarvoor een mail naar de programmamaker.

 

Jan Rotmans is hoogleraar en wetenschapper op het gebied van klimaatverandering, duurzaamheid en transities. Hij heeft meer dan dertig boeken en driehonderd wetenschappelijke artikelen over klimaatverandering, klimaatmodellen en duurzame veranderingen.

Naomi van den Berg is Program Manager Sustainable Transport bij de Port of Rotterdam. Ze combineert haar passie voor scheepvaart en duurzaamheid in haar functie als programmamanager duurzaam transport bij de Haven van Rotterdam. Ze heeft een achtergrond in Maritieme Techniek in Delft en heeft eerder gewerkt aan verschillende (internationale) samenwerkingen in de gehele waardeketen in functies in de scheepsbouw, evenals tijdens haar uitstap naar de clean cooking sector in Oeganda. Nu benut ze deze ervaring om de decarbonisatie van transport te versnellen.

 

Dorine Baars en Jonas Martens zijn eigenaar van de multidisciplinaire creatieve studio Verveeld&Verward die aanzet tot mentaliteitsverandering en transformatie van plek en systeem d.m.v. ontwerpend onderzoek, toegepast ontwerp en verbeeldingskracht. V�V maakt voor de lange termijn en gaat complexe vraagstukken aan die vragen om een langetermijnperspectief en begeeft zich voornamelijk binnen stedelijke ontwikkeling, de duurzaamheidsopgave en mens en maatschappij. Zo ontwikkelen ze projecten op eigen initiatief zowel als in opdracht van organisaties en overheden.

Dit programma wordt georganiseerd door Maritiem Museum Rotterdam en Debatpodium Arminius.