Terug naar programma

Het Rotterdamse Boekenbal

vr 22 maart 2024
20:00

entree
17,50

studenten en Rotterdampas
12,50

Koop kaarten
Inschrijven nieuwsbrief


Programmamaker

Sanne Poot
Meer informatie


Het enige echte Rotterdamse Boekenbal is terug in Arminius! Deze editie staat in het teken van het thema van de Boekenweek: Bij ons in de familie.

Bij ons in de (gekozen) familie… houden we van samen lezen, samen dansen en samen zijn, zien we elkaar graag, is niemand normaal en maken we er een feestje van. Je familie overkomt je, naast je familie kan je ook zelf een familie kiezen! Hou je van boeken en van Rotterdam? Welkom bij je nieuwe familie!

Met optredens van schrijvers en woordkunstenaars als Abdelkader Benali, Dichter des Vaderlands Babs Gons, Alex Boogers, Benzokarim, Freek de Jonge, Myrte Leffring, Siham Amghar, Amber Rahantoknam, Luc Howie Duzzith, Joshua Snijders, Maureen Ghazal en Tyler & Sebastian Koudijzer. De presentatie is in handen van de Rotterdamse stadsdichter Elfie Tromp.

Na alle optredens dansen we tot we niet meer kunnen op de plaatjes van dj’s: Non de Jus en Rita Lynn.

Verwacht veel Rotterdams talent, voordrachten en muziek. En hoera: Het Rotterdamse Boekenbal is niet alleen voor genodigden!

Deze avond wordt georganiseerd door Arminius en Boekhandels Bosch&deJong, Donner en Van Gennep, Bibliotheek Rotterdam, Poetry International, Rotterdamsch Leeskabinet, Passionate Bulkboek, Leeszaal West, Frontaal en Het Veerhuis.  

 

Dichter des Vaderlands Babs Gons groeide de afgelopen decennia uit tot een veelgevraagde performer. Door de maatschappelijke betrokkenheid en urgentie die uit haar werk spreken wordt Gons vaak gevraagd haar werk te presenteren tijdens maatschappelijke initiatieven of herdenkingen, zoals van de Februaristaking en het slavernijverleden. Ze belicht het politieke op persoonlijk niveau, waarmee tijdloze thema’s als de liefde eveneens een grote plek innemen in haar werk.
Foto: Bianca Sistermans

Stadsdichter Elfie Tromp is naast dichter, ook schrijver, theatermaker en performer. Ze publiceerde een dichtbundel en drie romans, waarvan de meeste recente Pietà is, dat gaat over een omstreden monument in een havenstad onder druk. Haar werk werd genomineerd voor de BNG Literatuurprijs en de Literatourprijs. Haar werk is uitgesproken, geëngageerd, humorvol en prikkelend.
Foto: Marc Deurloo

 

Schrijver Abdelkader Benali is tegenwoordig ook conservator van het museum voor migratie in de Fenixloods II op Katendrecht. Zijn werk, dat internationaal wordt uitgegeven, werd in 2010 bekroond met de E. du Perronprijs, en in 2020 met de prestigieuze Gouden Ganzenveer.
Foto: Merlijn Doomernik

Myrte Leffring (1973) is dichter, literair docent en eigenaar van tekstbureau Wolken van krijt. Haar poëziedebuut Om je schouders hang ik de nachten verscheen in 2015, opgevolgd door De tere bloemen van het verstand (2016). In 2022 verscheen WULK – Vallen & Opstaan, een tweeluik in proza en poëzie.
Foto: Rosa van Ederen

Caberatier Freek de Jonge schrijft aan zijn memoires. Dit jaar verschijnt deel 3, De Zeeuwse jaren. Over de jaren zestig toen hij in Zeeland woonde en de oprichting van Neerlands Hoop.
Foto: Albert Jan de Boer

Siham Amghar schrijft gedichten en korte poëtische verhalen. Haar teksten zijn ontstaan door en voor het podium, maar ook op papier komen haar teksten tot uiting.
Foto: Amanda Harput

Multidisciplinair kunstenaar Amber Rahantoknam beweegt zich op het snijvlak van poëzie, illustratie en performance. Met haar persoonlijke gedichten onderzoekt ze thema’s als complex trauma, vrouw zijn en transformatie. Ze schrijft het liefst over dubbelzinnigheden: hoe valt de veelheid van dit lichaam en leven in woorden te vangen? Afgelopen december werd ze eerste in de voorronde van Poetry Slam Rotterdam en
daarmee een van de finalisten.

Maureen Ghazal schrijft poëzie en proza, maakt beeldend werk en performances. In haar werk schrijft ze over geboortegrond, het verbinden van talen en landschappen en vrouw-zijn.
Foto: Gaby Jongenelen

Joshua Snijders is een Nederlands-Caribische woordkunstenaar. Snijders vraagt zich in z’n afrofuturistische werken onder andere af of we kunnen leren van een koloniaal verleden, gedreven door een kapitalistisch systeem. Of zouden facetten van die geschiedenis zich toch herhalen? In 2021 verscheen zijn debuutbundel Tranen van een Caribiër.

Goeiehburen 3014 is een eigenzinnig trio die opmerkelijke familieverhalen uit de Leeszaal omzet in muziek. In de improvisaties op tekst en klanksferen van Helene Matthia (zang), Klaas Hekman (saxofoon en fluiten) en Cengiz Arslanpay (modulaire synths en fluiten) resoneren de straten van 3014 Rotterdam. Een muzikale tocht die hun buurt een ander gehoor geeft.