Terug naar programma

Het Rotterdamse Boekenbal

vr 22 maart 2024
20:00



Inschrijven nieuwsbrief


Programmamaker

Sanne Poot
Meer informatie


Het Rotterdamse Boekenbal is uitverkocht, er is geen wachtlijst.

Via Ticketswap komen vaak nog kaarten beschikbaar. Ook kun je, indien je onverwachts niet kunt, je tickets aanbieden via Ticketswap.

Het enige echte Rotterdamse Boekenbal is terug in Arminius! Deze editie staat in het teken van het thema van de Boekenweek: Bij ons in de familie:

Grote Zaal
20:00 Welkom door presentator en stadsdichter Elfie Tromp
20:05 Babs Gons (Dichter des Vaderlands)
20:30 Abdelkader Benali
21:00 Motel Poëzie
21:15 Alex Boogers
21:40 Freek de Jonge
22:05 Familie Wesselo
22:30 Non de Jus en Rita Lynn

Bovenzaal I
20:19 Welkom door presentator Carlijn Sonneveldt
20:20 Tyler & Sebastian Koudijzer
20:40 Siham Amghar
20:50 Luc Howie Duzzith
21:00 Benzokarim
21:15 Patrick Bernhart
21:30 Myrte Leffring

Bovenzaal II
20:35 Mini-workshop basisstamboomonderzoek door CBG
21:35 Mini-workshop basisstamboomonderzoek door CBG

Raadszaal
20:30 Welkom door presentatoren Elvi Kley & Tara van Roijen
20:35 Maureen Ghazal
20:45 Goeiehburen 3014
20:55 Amber Rahantoknam
21:05 Martin de Reuver, Talenquiz Leeszaal
21:20 Sanneke van Hassel
21:30 Goeiehburen 3014
21:40 Joshua Snijders
21:50 Joke van der Zwaard, boekpitch
22:00 Tara & Elvi + Goeiehburen 3014 sluiten af

Commissiekamer:
20:30 Daten met Nino Maissouradze
21:00 Daten met Nino Maissouradze
21:30 Valentijn de Heer

Hal:
Boekenmarkt met Bosch&deJong, vanGennep, Kiosk, Queer Feminist Books en PrintRoom

Kelder:
Filmvertoning ‘Dat het verhaal doorgaat’ met Arthur Caïro, door het Rotterdamsch Leeskabinet
Bovenring Grote Zaal:
Kleed ‘Vriendje XXI’ van Jolanda Linssen

Bij ons in de (gekozen) familie… houden we van samen lezen, samen dansen en samen zijn, zien we elkaar graag, is niemand normaal en maken we er een feestje van. Je familie overkomt je, naast je familie kan je ook zelf een familie kiezen! Hou je van boeken en van Rotterdam? Welkom bij je nieuwe familie!

Deze avond wordt georganiseerd door Arminius en Boekhandels Bosch&deJong, Donner en vanGennep, Bibliotheek Rotterdam, Poetry International, Rotterdamsch Leeskabinet, Passionate Bulkboek, Leeszaal West, Frontaal, Motel Poëzie, en Het Veerhuis.  

Dichter des Vaderlands Babs Gons groeide de afgelopen decennia uit tot een veelgevraagde performer. Haar werkt toont maatschappelijke betrokkenheid en urgentie. Ze belicht het politieke op persoonlijk niveau, waarmee tijdloze thema’s als de liefde eveneens een grote plek innemen in haar werk.
Foto: Bianca Sistermans

Stadsdichter Elfie Tromp is naast dichter, ook schrijver, theatermaker en performer. Ze publiceerde een dichtbundel en drie romans, waarvan de meeste recente Pietà is, dat gaat over een omstreden monument in een havenstad onder druk. Haar werk is uitgesproken, geëngageerd, humorvol en prikkelend.
Foto: Marc Deurloo

 

Schrijver Abdelkader Benali is tegenwoordig ook conservator van het museum voor migratie in de Fenixloods II op Katendrecht. Zijn werk, dat internationaal wordt uitgegeven, werd in 2010 bekroond met de E. du Perronprijs, en in 2020 met de prestigieuze Gouden Ganzenveer.
Foto: Merlijn Doomernik

Myrte Leffring (1973) is dichter, literair docent en eigenaar van tekstbureau Wolken van krijt. Haar poëziedebuut Om je schouders hang ik de nachten verscheen in 2015, opgevolgd door De tere bloemen van het verstand (2016). In 2022 verscheen WULK – Vallen & Opstaan, een tweeluik in proza en poëzie.
Foto: Rosa van Ederen

Vader Theo en zoons Tato en Cash Wesselo geven op eigen wijze een draai aan het thema van het Rotterdamse Boekenbal. Theo is bekend van het kinderprogramma Rembo & Rembo, schreef twee dichtbundels en stond eerder met de band Hausmaggger op het podium van het bal. Tato is frontman van de band Le Motat, schrijft en is tekstperformer. Ook Cash is muzikaal en speelt met taal.

Caberatier Freek de Jonge schrijft aan zijn memoires. Dit jaar verschijnt deel 3, De Zeeuwse jaren. Over de jaren zestig toen hij in Zeeland woonde en de oprichting van Neerlands Hoop.
Foto: Albert Jan de Boer

Siham Amghar schrijft gedichten en korte poëtische verhalen. Haar teksten zijn ontstaan door en voor het podium, maar ook op papier komen haar teksten tot uiting.
Foto: Amanda Harput

Multidisciplinair kunstenaar Amber Rahantoknam beweegt zich op het snijvlak van poëzie, illustratie en performance. Met haar persoonlijke gedichten onderzoekt ze thema’s als complex trauma, vrouw zijn en transformatie. Ze schrijft het liefst over dubbelzinnigheden: hoe valt de veelheid van dit lichaam en leven in woorden te vangen? Afgelopen december werd ze eerste in de voorronde van Poetry Slam Rotterdam en daarmee een van de finalisten.

Maureen Ghazal schrijft poëzie en proza, maakt beeldend werk en performances. In haar werk schrijft ze over geboortegrond, het verbinden van talen en landschappen en vrouw-zijn.
Foto: Gaby Jongenelen

Joshua Snijders is een Nederlands-Caribische woordkunstenaar. Snijders vraagt zich in z’n afrofuturistische werken onder andere af of we kunnen leren van een koloniaal verleden, gedreven door een kapitalistisch systeem. Of zouden facetten van die geschiedenis zich toch herhalen? In 2021 verscheen zijn debuutbundel Tranen van een Caribiër.

Goeiehburen 3014 is een eigenzinnig trio die opmerkelijke familieverhalen uit de Leeszaal omzet in muziek. In de improvisaties op tekst en klanksferen van Helene Matthia (zang), Klaas Hekman (saxofoon en fluiten) en Cengiz Arslanpay (modulaire synths en fluiten) resoneren de straten van 3014 Rotterdam. Een muzikale tocht die hun buurt een ander gehoor geeft.

Valentijn de Heer is schrijver en zorgmedewerker. Hij schrijft voor Literair Nederland, Het
Parool en publiceerde korte verhalen op onder andere De Optimist en Papieren Helden. In september 2023 verscheen zijn indringende en actuele romandebuut Beste mevrouw Eva bij Uitgeverij Pluim.
Foto: Merlijn Doomernik

Sanneke van Hassel is de ongekroonde koningin van het korte verhaal, programmamaker en
romanschrijver. Ze schreef zeven verhalenbundels en twee romans. Sinds 2020 maakt Sanneke deel uit van Fixdit, initiatief voor meer diversiteit
in de letteren en het literaire veld. In april verschijnt haar nieuwe verhalenbundel Milde klachten, waarin ze met onvergetelijke beelden laat zien hoe de
pandemie ons bij elkaar bracht én uiteendreef.
Foto: Bianca Sistermans

Tyler en Sebastian Koudijzer brengen woord- en beeldende kunst samen. In mei 2020 gingen zij voor het project JAMPA op zoek in het archief van het Nederlands Fotomuseum om beelden te vinden die het verhaal weergeeft van de weg van
hun voorouders, van Java via Suriname naar Nederland. Begin 2021 exposeerden zij hun
project ‘Door Roeien en Ruiten’ in het Nederlands Fotomuseum bij de expositie
‘Drempelruimte’. In 2023 reisden zij samen met hun grootouders naar Suriname om hun familie verhaal te onderzoeken. Samen gingen zij de herinneringen achterna waarover hun grootouders jaren lang vertelden. Dit onderzoek leidde tot de expositie ‘De Gesuikerde Onderneming’ in
Verhalenhuis Belvédère. Tijdens het Rotterdamse Boekenbal delen zij hun verhalen in de vorm van Spoken Word, Storytelling en Fotografie.

Patrick Bernhart schreef bejubelde boeken als Zo werden wij wereldkampioen en leefde succesvol. Maar hij heeft nog nooit een relatie gehad. Hongaars, Joods, manisch-depressieve vader, overbezorgde moeder. Na haar overlijden begint hij aan een diepgaand onderzoek en vindt hij de antwoorden waarnaar hij zo lang zocht. Hoe hij zijn knellende familieketenen doorbreekt, staat in zijn nieuwste roman: Vlieg, mijn zwaluw.
Foto: Geert Snoeijer

Motel Poëzie is het nieuwste online en offline platform in town, waarbij de samenwerking tussen
storytellers centraal staat. Ze brengen gevestigde
woordkunstenaars bij elkaar om samen de grenzen van storytelling op te zoeken, door crossovers tussen taal, muziek, beeld en dans. De artiesten die vanavond op het podium staan zijn Eva van Manen, Damaris, Winterdagen &
Moze Naél. www.motelpoezie.com

Benzokarim (1996) is een Spokenword artiest en dichter. Hij heeft een thuis gevonden in zowel het gesproken als het geschreven woord. Taal is voor hem een activistische en poëtische daad. Zijn dichtbundel El Ghorba verscheen in november vorig jaar, gesprekken met zijn vader en het herdenken van zijn moeder staat daarin centraal.

Luc Howie Duzzith is een maker die zweeft tussen verschillende creatieve uitingen. Zijn laatste uiting was een ‘van-alles-en-nog-wat-bundel’ genaamd Kauwgom Voor De Geest, waarin hij kauwt op een taai stuk melancholie, die hij maar niet doorgeslikt kreeg. Dit resulteerde in een homp vol zure gedachten en zoete herinneringen en alles wat daar tussen in zit.

Nino Maissouradze schreef en illustreerde een heerlijk boek over daten. En dan niet zomaar daten, maar onverschrokken, onbeschaamd online daten. Niet om de ideale partner te vinden, maar omdat het zó ontzettend leuk kan zijn, die eerste ontmoeting(en) met iemand die je nog niet kent.

Stom kan het ook zijn. Natuurlijk. En ongemakkelijk. Maar gelukkig liet ze zich daardoor niet weerhouden. De afgelopen jaren stortte ze zich vol overgave op deze nieuwe hobby, waar ze bezoekers van het Rotterdamse Boekenbal ook graag aan helpt.