Terug naar programma

Het gevaar van slimme apparaten

Thu 14 November 2019



Inschrijven nieuwsbrief

Betalen met je mobiel, een boodschappenlijstje maken met Google Home of op afstand je voordeur bedienen: dankzij technologie wordt ons leven makkelijker. Maar ondertussen luistert je televisie al je gesprekken af, word je in een winkel via je mobiel gevolgd en kunnen hackers achterhalen of je thuis bent of je identiteit stelen. Het zal niet lang meer duren of alles wat je doet is ‘digitaal’. Dat maakt ons steeds kwetsbaarder en mede daarom opende het Agentschap Telecom onlangs een meldpunt voor onveilige slimme apparaten.

Wanneer loop je het meeste risico? Zijn de recente schandalen van gegevensmisbruik nog maar een begin van wat gaat komen? Wat doen overheden om onze digitale veiligheid te verbeteren? Onderzoeksjournalist Huib ModderkolkJohn Derksen van het Agentschap Telecom, Tweede Kamerlid Kees Verhoeven, serial entrepeneur Jörgen Sandig en Frank Groenewegen van Fox-IT gaan in gesprek met het publiek. Laura van Dolron sluit de avond af met een live-column. Gespreksleiding: Lennart Booij. De uitkomsten van dit debat zullen worden meegenomen in de innovatie van het toezicht.

Huib Modderkolk is onderzoeksjournalist bij de Volkskrant en schreef de bestseller Het is oorlog, maar niemand die het ziet over digitale onveiligheid. Hij is regelmatig te gast in De Wereld Draait Door.

John Derksen is plaatsvervangend hoofdinspecteur van het Agentschap Telecom, dat toezicht houdt op onder meer het gebruik van uitzendfrequenties en veilig gebruik van internet.

Kees Verhoeven is Tweede Kamerlid voor D66. Hij doet de woordvoering voor zijn partij over ICT en Cybersurity en is lid van de Tijdelijke Commissie Digitale Toekomst.

Frank Groenewegen is Chief Security Expert bij digitaal beveiligingsbedrijf Fox-IT, waar hij overheid en bedrijfsleven adviseert over computer- en netwerkbeveiliging. In Nieuwsuur sprak hij eerder al over de veiligheid van slimme apparaten.

 

Jörgen Sandig was mede-oprichter en CEO van Scyfer, een zeer succesvolle Nederlandse articifical intelligence start-up die is verkocht aan Qualcomm. Hij is betrokken als mede-oprichter en coach voor diverse start-ups op het gebied van machine learning en artificial intelligence.

Over de reeks ‘Hoe (on)veilig is Nederland?’
Of het nu gaat om ontsnapte tbs’ers, fipronileieren, het Stintongeluk of chroomverf: er gaat een schokgolf door onze samenleving. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen die we in Nederland dagelijks treffen blijkt in dit soort gevallen onze gezondheid en veiligheid in het geding. Dat is een pijnlijke confrontatie met de werkelijkheid; hoe kon het gebeuren en hoe hadden we het kunnen voorkomen? Deze vragen zijn lastig te beantwoorden in een steeds complexere samenleving. Wat iedereen onder veiligheid verstaat, wie waarvoor verantwoordelijk is en of risico’s überhaupt zijn uit te sluiten worden daarmee belangrijke onderwerpen van het debat. Hoog tijd dus om met elkaar in gesprek te gaan. In de reeks ‘Hoe (on)veilig is Nederland?’ buigen we ons over de vraag hoe we omgaan met risico en veiligheid in de samenleving. We onderzoeken deze vraag vanuit verschillende invalshoeken met experts en het publiek.

Deze reeks wordt georganiseerd door Bureau &MAES voor www.innovatietoezicht.nl.