GEANNULEERD | Het Rotterdamse Boekenbal: rebellen en dwarsdenkers
Vanwege het coronavirus zijn alle evenementen met tot 1 september verboden. Arminius heeft daarom al deze programma’s geannuleerd. Wij gaan ons best doen om voor de meeste evenementen een nieuwe datum te vinden. Wij zullen kaartkopers van de geannuleerde evenementen per mail hierover berichten.
——————————————————————————————————————
Het is weer tijd voor het enige echte Rotterdamse Boekenbal!
De vijfde editie is het alweer en die staat helemaal in het teken van het thema van de Boekenweek: rebellen en dwarsdenkers.
Met optredens van Merol, Henk van Straten, Marente de Moor, Alex Boogers, Sanneke van Hassel, Asha Karami, Asis Aynan, Edna Azulay, Wilfried de Jong, Raoul de Jong en Simone Atangana Bekono.
Presentatie: Winfried Baijens
Programma
20:30-21:30 Grote Zaal: Opening door Winfried Baijens / optreden Merol / Sneak preview alle aanwezige schrijvers / Spoedcursus Leren Rebelleren
21:30-23:00 Optreden van de schrijvers op verschillende plekken in het gebouw
23:00 – 01:00 Grote Zaal: Dansen met gelegenheid-dj Raoul de Jong we tot we erbij neervallen
En hoera: Het Rotterdamse Boekenbal is niet alleen voor genodigden!
Bio’tjes schrijvers Boekenbal 2020
Merol, de artiestennaam van Merel Baldé, maakt Nederlandstalige synthpop en brak afgelopen jaar door met de single ‘Hou je bek en bef me’, gevolgd door ‘Kerst met de fam’. Deze 28-jarige zangeres studeerde aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie en speelde in de musical Soldaat van Oranje.
De badass Henk van Straaten kun je kennen van zijn romans als Berichten uit het tussenhuisje (2018) en Niets zal ons redden maar een beetje liefde is oké (2019), maar ook van zijn columns in Volkrant Magazine, Trouw en LINDA. Met zijn tatoeages was hij te zien in de documentaire Lijfspreuk (2015) van Leon Verdonschot.
Haar roman Foon (2018) werd met veel ballen en sterren bejubeld in de Nederlandse kranten. Schrijfster Marente de Moor verbleef enkele jaren in Rusland en die sferen zijn in Foon terug te lezen. Haar bundel Gezellige verhalen (2015) kreeg de J.M.A. Biesheuvelprijs en De Nederlandse maagd (2010) werd bekroond met de AKO Literatuurprijs.
Alex Boogers maakte voor zijn meest recente boek De zonen van Bruce Lee met zijn eigen zoon een reis naar de Verenigde Staten om in de voetsporen van de Chinees-Amerikaanse vechtkunstenaar te treden. Boogers is groot voorvechter van het stimuleren van lezen onder jongeren en schreef het pamflet Lang leve de lezer (2018). Eerder verschenen o.a. de romans Alleen met de goden (2015) en Onder een hemel van sproeten (2017).
Asha Karami leerde in haar eerste zeven levensjaren vier talen veranderde reeds drie keer van naam. De complexiteit van haar jonge jaren is vruchtbare grond voor haar poëzie; haar debuut Godface is staat op de shortlist voor de Grote Poëzieprijs 2020 én is genomineerd voor de Herman de Coninckprijs. Haar stijl is verkennend, open, intuïtief en eigentijds.
Edna Azulay schrijft toneel en poëzie en studeerde vorig jaar af aan de opleiding Writing for Performance met een scriptie over ‘hoop’. Ze nam deel aan de schrijfresidentie van deBuren in Parijs en schrijft teksten voor Likeminds. Haar perfomances zijn straigh forward, duidelijk en zijn niet voor de preutse luisteraar.
Raoul de Jong is met zijn columns voor Spunk, NRC Handelsblad en Het Parool én de vele boeken op zijn naam een nationale held geworden. In 2018 verscheen Dagboek van een puber, over zijn tienerjaren en het dagboek dat hij toen bijhield. Momenteel schrijft hij aan een boek over Suriname en het slavernijverleden.
Simone Atangana Bekono studeerde in 2016 af aan Creative Writing van ArtEZ met Hoe de eerste vonken zichtbaar waren die in herdruk verscheen bij Wintertuin I De Nieuwe Oost. Daarnaast publiceerde ze op De Optimist, Samplekanon en in De Gids en trad op tijdens de Nacht van de Poëzie en Read my World.
De Rotterdamse schrijfster Sanneke van Hassel ontvangt tijdens het bal drie schrijvers om met hen te spreken over rebellie. Maak je borst maar nat voor de wilde verhalen van Wilfried de Jong, Maxime Garcia Diaz en Asis Aynan.
Deze avond wordt georganiseerd door Arminius en Boekhandel v/h Van Gennep en mede mogelijk gemaakt door Passionate Bulkboek, Poetry International, Frontaal, Elize Mathilde, Gemeente Rotterdam, Stichting Bevordering van Volkskracht en Lira fond.